latinica  ћирилица
23/02/2024 |  13:26 ⇒ 24/02/2024 | 14:51 | Autor: SRNA

Kovačević: Zlonamjerno problematizovano pravo građana Srpske da glasaju u Srbiji (VIDEO)

Građani Srpske i Srbi iz BiH, u skladu sa međunarodnim pravom, Dejtonskim sporazumom i posebnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Republike Srbije, imaju pravo na državljanstvo Srbije i naravno, pravo da glasaju na izborima u Srbiji, što je na posljednjim izborima nepošteno i zlonamjerno dovedeno u pitanje i problematizovano, izjavio je delegat u Klubu Srba u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Želim i da vas podsjetim da i Hrvati iz BiH imaju pravo na hrvatsko državljanstvo i pravo da glasaju na izborima u Hrvatskoj. Oni imaju čak sopstvenu izbornu jedinicu i biraju troje članova parlamenta Hrvatske, zemlje koja je članica EU - napomenuo je Kovačević u obraćanju na plenarnoj sjednici zimskog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Kovačević je istakao da posmatrači iz BiH smatraju da su izbori u Srbiji održani u poštenoj i demokratskoj atmosferi i u skladu sa svim izbornim standardima,

Prema njegovim riječima, izvještaji posmatrača iz BiH prikazuju potpuno poštovanje pravila i standarda, kao i odsustvo bilo kakvih grešaka u vezi s tim.

- Stoga, s naše strane nema razloga da se sumnja da rezultati istinski predstavljaju želju, namjeru i politički izbor glasača u Srbiji, bez obzira na to kome se to sviđa ili ne. To je demokratija, da se prihvate rezultati koji predstavljaju volju naroda, čak i ako se vama, kao lideru stranke, to ne sviđa - istakao je Kovačević.

Međutim, Kovačević je naglasio da se otvoreno mora reći i podvući činjenica da su glasači iz BiH koji imaju pravo da glasaju, od kojih većina dolazi iz Republike Srpske, bili izloženi svim vrstama napada opozicionih stranaka.

Kovačević je napomenuo da su ti napadi vršeni preko svih vrsta medija u regionu, ali da su bili blizu onih fizičke prirode, kada su se glasači čak zabrinuli za svoje dobro zbog nedemokratske reakcije opozicionih stranaka u Srbiji kada su izgubile izbore.

Prema njegovim riječima, to je bila histerična, nečuvena i neoprostiva situacija koja je stvorila atmosferu nedostatka povjerenja u vezi sa namjerama i pozadinom ovog konkretnog napada od opozicionih stranaka u Srbiji, što je pokazalo koliko su opozicione stranke u Srbiji i njihovi lideri i dalje nezreli.

Sumirajući obraćanje, Kovačević je dodao da su izbori u Srbiji bili pošteni i demokratski, da je narod izabrao svoje lidere i da se to mora poštovati.