latinica  ћирилица
23/02/2024 |  13:40 ⇒ 14:55 | Autor: TANЈUG

Francuski poljoprivrednici ne odustaju - ponovo na ulicama Pariza (VIDEO)

Francuski poljoprivrednici organizuju danas protest u Parizu, a nekoliko desetina traktora već je stiglo u francusku prestonicu.
Protest farmera u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT, ilustracija) -
Protest farmera u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT, ilustracija)

- Cilj nam je da pokažemo da nećemo odustati. Sve dok se ne pojavimo u Parizu, vlada se ne plaši - rekao je jedan od poljoprivrednika Maksens Vitman za BFMTV.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je nezadovoljne poljoprivrednike na sastanak tokom Sajma poljoprivrede u Parizu, koji će trajati do 3. marta.

Predsjednik Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika (FNSEA) Arno Ruso poručio je, međutim, da neće prisustvovati sastanku.

- Neću da idem na ovaj veliki sastanak. Smatram da je neshvatljivo ovo što se dešava. Cinizam koji preovladava je nepodnošljiv za ljude koje predstavljam - rekao je Ruso.

Francuski poljoprivrednici nedjeljama protestuju, zahtjevajući od Vlade Fancuske da im obezbijedi veća primanja i povoljnije administrativne uslove.

Oni su nezadovoljni zbog sve većih troškova za gorivo, kašnjenja u isplati subvencija Evropske unije, kao i sve veće birokratije i konkurencije kada je riječ o uvozu robe.