latinica  ћирилица
23/02/2024 |  13:50 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Ćelić: Izgradnja petlje na auto-putu "9. januar" donijela bi brojne benefite

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić istakao je da će ova lokalna zajednica ostvariti brojne ekonomske benefite nakon što bude izgrađen pristupni regionalni put i petlja "Stankovići" u selu Osinja, koja bi trebalo da poveže Stanare i Derventu na auto-put "9. januar".
Autoput "9. januar" - Foto: Ustupljena fotografija
Autoput "9. januar"Foto: Ustupljena fotografija

Ćelić očekuje brojne benefite nakon što Stanari budu povezani na auto-put, a kao primjer dobre prakse ukazao je na grad Prnjavor.

- Mi bismo imali oko pet kilometara od petlje do centra Stanara. To znači mnogo bližu putnu komunikaciju sa auto-putem, a i dalje, te eventualno formiranje poslovne ili industrijske zone pored auto-petlje - izjavio je Ćelić.

Ćelić je rekao da je informisan da će Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske uskoro Vladi dostaviti na odlučivanje akt da se pristupni putevi koji iz Stanara i Dervente vode do petlje kategorizuju u regionalne.

- Vlada Republike Srpske treba da ove lokalne puteve od auto-petlje do Dervente i od auto-petlje do Stanara proglasi kao regionalne puteve jer se samo regionalni i magistralni, odnosno putevi višeg reda, mogu uključiti na auto-put - izjavio je Ćelić.

On je podsjetio da su predstavnici Stanara i Dervente prije dva i po mjeseca održali sastanak u sjedištu Autoputeva Republike Srpske, kada im je iz ovog preduzeća rečeno da već imaju obezbijeđena novčana sredstva za izgradnju petlje i da izgradnja nije upitna.

Ćelić je najavio da će, nakon što pristupni put do petlje bude proglašen putem višeg reda, Opštinska uprava sa preduzećem "Putevi Republike Srpske" učestvovati u postupku eksproprijacije zemljišta.

- Mora se izvršiti trasiranje nakon čega će se vidjeti šta se oduzima i od koga, odnosno šta je predmet eksproprijacije da bismo mi mogli ući u to - naveo je Ćelić.

On je pojasnio da cijeli postupak vode Putevi Republike Srpske, u čijoj nadležnosti su regionalni i magistralni putevi, a na lokalnoj upravi je da asistira u postupku.