latinica  ћирилица
23/02/2024 |  15:18 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Klokić: Važno da se predstave kapaciteti Srpske

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je tokom posjete štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu da je važno da se turistički kapaciteti i potencijali Srpske predstave, ne samo građanima Srbije, nego i šire jer je ovo jedan od najvećih turističkih sajmova u regionu.
Zlatan Klokić -
Zlatan Klokić

Klokića i ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića na štandu su dočekali šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Srpske.

- S obzirom na to da je ovo sajam međunarodnog karaktera, ovo je prilika da se Republika Srpska predstavi u najboljem svjetlu sa svim onim čime može da se diči - rekao je Klokić novinarima.

On je kao primjer naveo olimpijsku ljepoticu Јahorinu, banjske komplekse, prelijepo Trebinje, rijeku Drinu, nacionalne parkove i sve ono zbog čega ljudi dolaze u Republiku Srpsku.

- O tome svjedoče podaci da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista i noćenja u Republici Srpskoj - istakao je Klokić.

Milićević je rekao da je saradnja u turizmu Srbije i Republike Srpske samo jedna od oblasti saradnje i zajedničkog djelovanja i podrške Srbije Srpskoj, ali i obrnuto.

- Više puta sam govorio i u Srbiji i u Srpskoj da smo mi isti narod i da Drina nije nešto što nas razdvaja, nego kičma koja nas spaja. Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da sa ministrom Klokićem i njegovim saradnicima budem ovde u, kako su definisali, ulici Republike Srpske - rekao je Milićević.

On je naveo da nikada nije dovoljno vremena da se upoznaju sve prirodne ljepote Srpske i Srbije, dodajući da je ovaj sajam turizma iskoristio da se podsjeti prirodnih ljepota Srbije i Srpske, kao i da će posjetiti neku od destinacija, ako mu vrijeme dozvoli.

- Moja poruka građanima koji žive u Republici Srpsko i u Srbiji jeste - nema razloga da idete na neke predaleke destinacije. Dovoljno je da budete u Srbiji da posetite banje, prirodne lepote. I dovoljno je da dođete do Republike Srpske, nije daleko i da vidite sve ove čari i blagodeti koje su nadohvat ruke - rekao je Milićević.

On je istakao da je turizam, sudeći po parametrima, i u Srbiji i u Srpskoj u fazi ekspanzije, te da vjeruje da će tako biti i u narednom periodu.

Na reprezentativnom štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacija Republike Srpske u hali jedan Beogradskog sajma, kao i na štandovima lokalnih turističih organizacija i subjekata, predstavljeni su turistička ponuda i potencijali Srpske.

Turistička ponuda Republike Srpske ove godine je prvi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu objedinjena na jednoj lokaciji, odnosno 10 izlagača iz Srpske će na prostoru od 326 metara kvadratnih predstaviti ljepote i ponudu Republike posjetiocima Beogradskog sajma.

Tokom sajma na štandovima turističkih organizacija Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva /Јahorina/, Bijeljine, Višegrada i Brčko distrikta, kao i na štandovima Ski-centra "Ravna planina - Stan promet" Pale, Nacionalnog parka "Kozara" i Banje "Mlječanica" predstavljeni su kompletna turistička ponuda i potencijali ovih destinacija, zajedno sa turističkim agencijama i drugim pružaocima usluga u turizmu.

Nastup na ovom sajmu je od velikog interesa za Republiku Srpsku, jer najveći broj posjetilaca i turista u Srpsku dolazi upravo iz Srbije.

Radno vrijeme za posjetioce 45. Međunarodnog sajma turizma je 22, 23. i 24. februara od 10.00 do 19.00 časova, a 25. februara od 10.00 do 18.00 časova.