latinica  ћирилица
23/02/2024 |  15:26 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Dodik: Evropski put igra mačke i miša (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je evropski put BiH igra mačke i miša i da nema ništa od "evropske priče".
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ako dođe do neke odluke, to će biti pokrivalica za Zapad, koji će reći da se otvara pregovarački proces bez datuma. Turska je čekala na to 40 godina. To je igra mačke i miša. To služi onim u evropskoj kancelariji kako bi rekli "eto pritisnuli smo domaće političare da nešto rade" - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je među 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za proces pristupanja zakon o Ustavnom sudu BiH i podsjetio da je u Sarajevu dogovoreno donošenje nekoliko zakonskih propisa, između ostalog i onog o sukobu interesa u kojem je Srpska definisala da se to odnosi na sukob interesa na javnim funkcijama na nivou imenovanja u zajedničkim institucijama, a ne na nivou entiteta.

Dodao je da je razlog za to što Srpska već imamo svoj zakon o sukobu interesa, a ne zato što štiti nezakonitosti.

Dodik je ponovio na to da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu i da ne može da se pravi nikakav novi sud na nivou BiH nego apelaciono odjeljenje koje može da odlučuje samo po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH.