latinica  ћирилица
23/02/2024 |  15:40 ⇒ 15:42 | Autor: TANЈUG

Srbija dobija ustanovu za liječenje sportista (FOTO)

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Dragan DŽajić održao je danas sastanak sa članovima Medicinske komisije na čelu sa predsjednikom prof. dr Milovanom Bojićem na kojem je jednoglasno podržana inicijativa da se formira specijalizovana zdravstvena ustanova namijenjena brzom, stručnom i najmodernijem liječenju profesionalnih sportista, rane i brze rehabilitacije.
Fudbalski  savez Srbije (Foto:FSS) -
Fudbalski savez Srbije (Foto:FSS)

Kako se navodi, ova ustanova biće ne samo strateški resurs sportske medicine Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom dijelu Evrope.

- To je nešto što naši sportisti apsolutno zaslužuju, a članovi Medicinske komisije FSS imaju ogromno iskustvo stečeno brojnim međunarodnim adukacijama, koje će im pomoći da se jedna takva ustanova, na najvećem evropskom i svjetskom nivou, formira u Srbiji. Predloženo je da ova ustanova bude u okviru jedinstvenog kompleksa Nacionalnog stadiona, odnosno projekta koji je od kapitalnog značaja za našu zemlju, Beograd i Srbiju, EXPO 2027 - rekla je doc. dr Marija Zdravković.

Ustanova će biti na raspolaganju svim profesionalnim sportistima, a ne samo fudbalerima.

- Inicijativa je potekla od članove fudbalske Komisije našeg nacionalnog saveza, jer možemo reći da je fudbal naš najpopularnijni sport, a njegova Medicinska komisija je uvijek prednjačila u raznim idejama i inovacijama. U ovom slučaju sa ovim sveobuhvatnim projektom stavljen je akcenat i na prevenciji od povreda i raznih riziko faktora u sportu, kao i inteziviranju edukacije ljekara sportske medicine koji su pri klubovima i reprezentativnim selekcijama. Takođe, i edukaciji trenera koji imaju prvi i najvažniji kontakt sa igračem, uz klupskog ili reprezentativnog ljekara, kada se radi o zdravstvenom problemu - naglasila je Zdravković.

Ona je istakla da je ovo suštinski iskorak u radu ovog tijela, ali ne samo za potrebe Fudbalskog saveza Srbije već za sve granske saveze u sprskom sportu.

- Sportiste svi doživljavamo kao ljude koji predstavljaju i najbolje govore o svojoj zemlji, a ovo što činimo vjerujemo da će im pomoći da budu još uspješniji u promociji naše zemlje - zaključila je Zdravković.