latinica  ћирилица
23/02/2024 |  15:43 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

Predmet o navodnom naoružavanju Srba proslijeđen Federalnoj upravi policije

Federalna uprava policije nadležna je da vodi istragu u vezi sa spornim audio-snimkom koji je objavljen na društvenim mrežama, a u kojem autor poziva Bošnjake na oprez jer je navodno dobio "potvrđenu informaciju" da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da "krenu u napad" i izazovu oružane sukobe, rečeno je danas Srni u Upravi policije MUP-a Tuzlanskog kantona.
FUP Sarajevo -
FUP Sarajevo

- Ovaj predmet je zbog nadležnosti proslijeđen Federalnoj upravi policije - rekla je portparol Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Adnana Sprečić.

Agencija za istrage i zaštitu BiH upoznata je sa ovim audio-snimkom, ali nije postupala kada je riječ o tome, rečeno je Srni ranije u ovoj agenciji.

Iz Sipe su naveli da su provjere spornog snimka vršili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, dok su iz Tužilaštva BiH odgovorili Srni da nisu evidentirali predmet.

Na audio-snimku objavljenom na Tiktoku autor poziva Bošnjake na oprez jer je navodno dobio "potvrđenu informaciju" da se Srbi u Srebreniku naoružavaju s ciljem da "krenu u napad" i izazovu oružane sukobe.

Snimak je podijeljen na Tiktok nalogu "Ado_Krajišnik" @_admir_ervina i ubrzo je postao viralan, te izazvao uznemirenost građana.

Istražni organi su, prema navodima ATV-a, utvrdili da je snimak potpuno neutemeljen i sa očiglednim ciljem izazivanje haosa i međunacionalnih sukoba u BiH.