latinica  ћирилица
23/02/2024 |  16:27 ⇒ 16:37 | Autor: TANЈUG

Hrvatska podržala Čovića da se gasovodom u BiH upravlja iz Mostara

Hrvatska je podržala stav lidera HDZ BiH Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa Hrvata u BiH o izgradnji Јužne gasne interkonekcije, saopšteno je danas iz Vlade nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića sa Čovićem, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.
Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Ustupljena fotografija) -
Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Ustupljena fotografija)

Čović insistira da se gasovodom upravlja iz Mostara, a Hrvatska je spremna da podrži taj projekat, kojim bi se gas s LNG terminala na Krku dopremao u susjednu zemlju.

Plenković i Čović su se, navodi se, složili da je potrebno nastaviti razgovore o modalitetima izrade projekta u interesu svih zainteresovanih strana.

Amerika je oštro kritikovala Čovićeve stavove o gasovodu, a državni sekretar Entoni Blinken mu je ranije poručio da prestane s opstrukcijama projekta važnog za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH.

Ambasada SAD u Sarajevu je prije dvije sedmice kritikovala Čovića, zbog njegovog insistiranja na tome da se povezivanje gasnih mreža Hrvatske i BiH realizuje uspostavljanjem nove firme sa sjedištem u Mostaru.

Čović, međutim, smatra da je neprihvatljivo da se projekt izvodi i novim krakom gasovoda upravlja firma BH Gas, čije je sjedište u Sarajevu, jer u njoj nema zaposlenih Hrvata. Tvrdi da je ta firma opterećena brojnim nezakonitostima u poslovanju.

Američki diplomati, pak, smatraju da taj posao treba povjeriti BH Gasu.

- Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH - navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.