latinica  ћирилица
23/02/2024 |  16:34 | Autor: TANЈUG

Mitropolit Јoanikije i osam sveštenika oslobođeni optužbi

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su oslobođeni optužbi.
Mitropolit Јoanikije služi liturgiju (foto: TANJUG/ MEDIABIRO) -
Mitropolit Јoanikije služi liturgiju (foto: TANJUG/ MEDIABIRO)

Oni su bili optuženi da su 2020. godine kršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta - litije ulicama grada.

Odluku o tome donijelo je Vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavala sudija Katarina Padalica, a u kom su bili Јovan Јovanović i Liljana Bulatović.

Oni su, nakon sjednice održane 24. januara, danas potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića, koji se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode.

Istovremeno, kao neosnovanu odbili su žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Јokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore i postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja korona virusa.

Mitropolit Јoanikije i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u Centru bezbjednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim crnogorskim gradovima, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima, podsjećaju podgoričke Vijesti.