latinica  ћирилица
23/02/2024 |  17:14 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Patrijarh srpski odlikovao KBC Zemun Ordenom Svetog Save

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije odlikovao je danas Kliničko-bolnički centar Zemun Ordenom Svetog Save za djela hrišćanske ljubavi i požrtvovan rad na razvoju zdravstva, prosvjete i nauke.
Direktor KBC Zemun prima orden (Foto: spc.rs) -
Direktor KBC Zemun prima orden (Foto: spc.rs)

Patrijarh je odlikovanje uručio direktoru Centra Dragošu Stojanoviću na svečanosti na kojoj je obilježeno 240 godina ove zdravstvene ustanove.

- Ovo odličje, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, dodijelili smo, prije svega, zbog toga što je ovo mjesto za nas svjeto zbog toga što su svi koji su u prethodnih 240 godina ovde radili ili danas rade gledali svakog čovjeka kao bliženjeg, nezavisno od toga kom narodu i vjeri pripada, kog je pola ili uzrasta - istakla je Njegova svetost.

Prema riječima patrijarha, ovaj Centar je mjesto na kojem se ispunjava jevanđelje Hristovo i na kojem već dva i po vijeka rade oni koji su znanja i vještine upotrebljavali za liječenje duše i tijela, navedeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

- Neka Bog, svima onima koji se ovde trude i leče, da dobru volju i zdravlje kako bi znanjima i veštinama i ubuduće mogli da, osim svog krsta, nose i krst potrebitih i onih koji su u nevolji, a dolaze ovde. Na taj način neka ispunjavaju lik Hristov i sleduju njemu koji poziva svakog čoveka, najpre, da se raspne za drugog - rekao je patrijarh srpski.

Zemunska bolnica osnovana je 1784. godine i najstarija je bolnica u Srbiji.

Bolnica je novi rendgen aparat nabavila već 1901. godine, samo godinu dana nakon što je dodjeljena Nobelova nagrada za otkriće iks zraka.

U protekla dva i po vijeka, ova zdravstvena ustanova bila je nosilac razvoja medicinske nauke u Srbiji, a u njoj pacijente su liječila najznačajnija imena srpske medicine.

Kliničko-bolnički centar Zemun pod ovim nazivom djeluje od 31. decembra 1983. godine.

Svečanosti obilježavanja 240 godina rada bolnice prisustvovali su najviši predstavnici Vlade Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Beogradskog univerziteta i grada Beograda.