latinica  ћирилица
23/02/2024 |  17:22 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Na UKC-u Srpske prvi put urađene operacije u tretmanu gojaznosti pacijenata (VIDEO)

U UKC-u Republike Srpske prvi put su izvedeni hirurški zahvati liječenja gojaznosti, koji podrazumijevaju određenu hiruršku proceduru na želucu.
Operacija u tretmanu gojaznosti pacijenata - Foto: SRNA
Operacija u tretmanu gojaznosti pacijenataFoto: SRNA

Najzastupljenija barijatrijska procedura danas je takozvana "sliv" gastrektomija. Ovaj zahvat uradio je doktor Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Ognjen Skrobić, sa kolegama u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske.

- Inicijativa za centar za gojaznost je od velikog značaja, jer je gojaznost došla do epidemioloških razmera. Ovde postoje svi uslovi da se ova procedura može sprovoditi, a kolege su stručnjaci, te ne postoji nijedna prepreka - naglasio je Skrobić.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Srpske Zoran Aleksić izjavio je da su predložili da se formira centar za liječenje gojaznosti Republike Srpske.

- I logično da je taj centar bude u Kliničkom centru Republike Srpske zato što imamo sve pretpostavke - kaže Aleksić.

On je naglasio da gojaznost nije estetski problem nego ozbiljna bolest koja zahvata sve organske sisteme.

- Postoje stroge indikacije kada je hirurgija u upotrebi za liječenje gojaznosti. Ovom problemu se pristupa multidisciplinarno i na prvom mjestu pristupa liječenju endokrinolog, zatim nutricionista, psiholog, kardiolog, pulmolog, anesteziolog i na kraju hirurg - rekao je Aleksić.

Kako su naveli u UKC-u je formiran tim/konzilijum za liječenje gojaznosti u kojem učestvuju endokrinolog, psiholog, pulmolog, kardiolog, anesteziolog i hirurg.

S ciljem uvođenja nove procedure - barijatrijske hirurgije na UKC-u na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju održava se simpozijum "Minimalno invazivna hirurgija gornjeg gastrointestinalnog trakta", gdje Skrobić drži predavanje o "sliv" gastrektomiji.