latinica  ћирилица
23/02/2024 |  17:37 ⇒ 17:45 | Autor: TANЈUG

Savjet EU usvojio 13. paket sankcija protiv Rusije

Savjet Evropske unije danas je, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, usvojio 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije.
Brisel (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Brisel (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Kako se navodi u saopštenju, riječ je o restriktivnim mjerama protiv "režima (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, onih koji su odgovorni za održavanje njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji to značajno podržavaju".

U okviru 13. paketa sankcija uvode se restriktivne mjere za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata koji su, kako se tvrdi, "odgovorni za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", čime se na crnoj listi EU u vezi sa ovim akcijama sada nalazi više od 2.000 pojedinaca i entiteta.

U saopštenju se navodi da se nove sankcije prvenstveno odnose na vojni i odbrambeni sektor i povezane pojedince, "uključujući one koji su uključeni u isporuku naoružanja Sjeverne Koreje Rusiji", kao i na članove pravosuđa, lokalne političare i ljude odgovorne za, kako se tvrdi, "ilegalnu deportaciju i vojno prevaspitavanje ukrajinske djeca".

Pojedinci i subjekti koji su na listi sankcija podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje.

Fizička lica, uz to, podliježu i zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

Kada je riječ o uvozno-izvoznim kontrolama i restrikcijama, Savjet je dodao 27 kompanija na listu subjekata koji, kako se tvrdi, direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u ratu protiv Ukrajine.

Navodi se da oni biti predmet strožih izvoznih ograničenja u vezi sa robom i tehnologijom dvostruke namjene, kao i robom i tehnologijom koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

Kako se tvrdi, neki od ovih subjekata nalaze se u trećim zemljama kao što su Indija, Šri Lanka, Kina, Kazahstan, Tajland, Turska i Srbija i "uključeni su u zaobilaženje trgovinskih ograničenja, drugi su ruski subjekti uključeni u razvoj, proizvodnju i snabdijevanje elektronske komponente za ruski vojni i industrijski kompleks".

U uredbi Savejta, objavljenoj u Službenom listu EU, precizira se da su sankcije uvedene kompaniji "Conex" sa sjedištem u Beogradu.

Brisel je na listu zabranjenih artikala dodao i komponente za razvoj i proizvodnju bespilotnih letjelica i ograničenja na izvoz robe "koja posebno doprinose unapređenju ruskih industrijskih kapaciteta, kao što su električni transformatori".

Velika Britanija je današnjim odlukom dodata na listu zemalja partnera koje primjenjuju set restriktivnih mjera na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i set mjera kontrole uvoza koje su suštinski ekvivalentne mjerama EU.