latinica  ћирилица
23/02/2024 |  19:05 ⇒ 19:09 | Autor: TANЈUG

U Parizu otpočeli razgovori o primirju u Gazi

Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su danas u Parizu pojedinačnim sastancima šefa izraelske obavještajne službe Mosad Davida Barnee sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta, rekao je neimenovani izvor za Rojters.
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Taj izvor je istakao da su pregovarači optimistični da će ovo biti početak ozbiljnih pregovora za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Zvaničnih Hamasa je rekao da je ta militantna grupa završila pregovore u Kairu i da sada čeka na rezultate razgovora u Parizu.

Dva egipatska bezbjednosna izvora su potvrdila da je šef obavještajne službe te zemlje Abas Kamel otišao u Pariz na razgovore sa izraelskim zvaničnicima.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u četvrtak iznio plan o prekidu vatre u kome je navedeno da ta zemlja želi da zadrži kontrolu nad Pojasom Gaze nakon okončanja sukoba.

Iz Hamasa je saopšteno da će pustiti taoce tek nakon što se izraelske vojne snage povuku iz palestinske enklave, dok je Vašington predložio rješenje po kome bi Palestinska samouprava bila na vlasti u Gazi nakon kraja rata.

Lider Hamasa Ismail Hanije sastao se u Kairu sa egipatskim posrednicima da razgovara o primirju prošle nedjelje, a kako navodi Rojters, neimenovani zvaničnik te militantne organizacije rekao je da Hamas nije ponudio nove prijedloge za prekid vatre.

Posrednici su pojačali napore da obezbijede prekid vatre u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gdje se trenutno nalazi više od milion raseljenih ljudi.

Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava.