latinica  ћирилица
23/02/2024 |  19:06 ⇒ 24/02/2024 | 07:22 | Autor: RTRS

Ili će se poštovati interesi svih i dogovor domaćih političara ili nema evropskog puta (VIDEO)

Rusija brani Dejtonski sporazum od Amerike i protivi se uplitanju stranaca i nametanju odluka, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik po povratku iz Rusije.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

Dodik podsjeća da, za razliku od Putina, kolektivni Zapad, posebno američki ambasador Majkl Marfi i Kristijan Šmit, provode intervencionizam u BiH. Pod izgovorom evropskog puta, pokušavaju da na različite načine razvlaste Republiku Srpsku i oduzmu njenu imovinu.

Nema nikakvog "dana D" za put ka Evropskoj uniji. Ili će se poštovati interesi svih i dogovor domaćih političara ili nema razgovora o evropskom putu, upozorava Dodik.

Dodik podsjeća da sto Evropske unije sa 14 prioriteta, nije švedski. Kaže da na tom putu moraju da budu poštovani i interesi Republike Srpske, a to su, između ostalih, i zakoni o Ustavnom sudu BiH i Sudu i Tužilaštvu. On ističe da nagovještaji bilo kakvih nametanja, suprotno dogovoru domaćih političara, ne vode BiH na evropski put, već bosanski ćorsokak.

- Iza mene je puno maratonskih trka i "dana D". Uvijek dođe neki stranac i kaže ovo je "dan D". Nije "dan D". Mi vodimo odgovornu politiku. Ako hoćete zakon o sudu - hoćete, ako nećete, nek stoji ovako - naglašava Dodik.

Kako stvari stoje, političko Sarajevo i stranci ponovo idu u medijsku kampanju stranog intervencionizma. Najavljuju nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona. Na to ih pozivaju i pojedini opozicioni političari iz Republike Srpske.

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović došao je danas na prag OHR-a. Podsjetio je da je Šmit davno rekao da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, a još to nije učinio, jer se, kako kaže, dogovorio sa Dodikom i liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

- I sad da se ta odluka donese, nema vremena da se izvrše pripreme, nabavi oprema i izvrše probna glasanja - rekao je Vukanović.

Stav Republike Srpske je jasan - dođe li do bilo kakvog nametanja odgovor je spreman.

- Eto mu /Šmitu/ Vukanović, pa neka sa njim dogovoara. Ako nametne Izborni zakon, mi ćemo donijeti svoj, ako nametne zakon o imovini, mi ćemo o nezavisnosti - kaže Dodik.

Da atak na imovinu Republike Srpske ne prestaje, dokazuje i primjer Јahorine, koja je, podsjeća Dodik, drugo najveće investiciono gradilište na Balkanu. Ostaje nejasno ili je potpuno jasno zašto se OHR i Šmit protive prodaji zemljišta na ovoj planini. Intervenisali su čak kod Pravobranilaštva BiH.

- Ne postoji OHR, ne postoji njihova nadležnost. Sve je pokušaj da se da značaj samom sebi. Oni nemaju nikakvih obaveza niti ćemo mi to poštovati. Mogu da rade šta hoće neće se poštovati - kaže Dodik.

U ovom slučaju poštovaće se samo odluka Republike Srpske, a na nivou BiH poštovaće se samo ono što dogovore politički lideri tri naroda i dva entiteta. Nova šansa je već utorak 27. februara u Mostaru.

Tim povodom, danas u Zagrebu, razgovarali su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i hrvatski premijer Andrej Plenković. I oni su istakli potrebu dogovora političkih lidera u BiH.

Dodik kaže da predstavnici Srpske dnevno imaju kontakte sa nekim ljudima iz struktura EU i rade na pitanjima odluka Evropske komisije o statusu BiH.