latinica  ћирилица
23/02/2024 |  19:14 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Petrović u praksu uveo novi institut - izmirivanje dugova naredbama (VIDEO)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je direktore javnih ustanova, čiji je osnivač grad, da donesu naredbe i isplate dugovanja iz prošle godine. Radi se o obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture koje su na trezoru i koje duguju dobavljačima za robu i usluge iz prošle godine, što je trebalo da bude plaćeno iz gradskog budžeta.
Gradska uprava Bijeljina - Foto: RTRS
Gradska uprava BijeljinaFoto: RTRS

Kritikujući Skupštinu grada zbog neusvajanja rebalansa budžeta za prošlu godinu koji im je predložen 31. decembra, gradonačelnik Bijeljine uveo je u ekonomsku i pravnu praksu novi institut - izmirivanje dugova naredbama.

Nikome od direktora koji su se našli na spisku dužnika nije jasno kakvo se postupanje od njih očekuje.

- Potpisujemo naloge za plaćanje, šaljemo trezoru, trezor vrši plaćanje, a nijedno od tih plaćanja zadnjih šest mjeseci nije izvršeno - kaže direktor bijeljinske Razvojne agencije Marko Vlačić.

U Agenciji napominju da su im svi prihodi iz gradskog budžeta. Iako ni za marku nisu odstupili od budžeta za prošlu godinu, januarske plate im nisu isplaćene, a nisu isplaćeni ni korisnici, preduzetnici, kojima su na javnom pozivu odobrene subvencije ukupno 220.000 KM.

Stanje je još teže u gradskom vrtiću kome grad finansira dvije trećine troškova, dok jednu trećinu potrebnog novca obezbjeđuju iz uplata roditelja. Neizmireni dugovi prema dobavljačima iz prošle godine dostigli su 200.000 KM, a ni ove godine ništa nije plaćeno.

- Ni ja kao rukovodilac niti bilo ko drugi na području grada Bijeljina ne smije dovesti u pitanje funkcionisanje ovakve ustanove - kaže direktor Vrtića "Čika Јova Zmaj" Slaviša Vujanović. 

Razlog neizmirenih dugovanja nije to što nije usvojen rebalans, već to što je gradonačelnik budžetski novac potrošio nenamjenski, kaže predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević i ističe da bi bilo kakve naredbe bile nezakonite.

Navodi da je gradonačelnik samo za jednokratu pomoć umjesto planiranih 35.000 potrošio 400.000 KM, a da je godišnji budžet prekoračen za čak četiri miliona KM radi nezakonitog zapošljavanja radnika bez konkursa.

- Nema novca u budžetu. Prethodne tri godine potrošeno je oko 200 miliona KM, često možete čuti tu sintagmu, narodnog novca. E pa taj narodni novac se nigdje ne čuva na nekom posebnom računu, sav taj novac je već potrošen, a ja pitam građane da li negdje vide tih 200 miliona - kaže Đurđević.

Iz Gradske uprave ponovo je izostao odgovor na pitanja o realokacijama i trošenju budžetskog novca. Ukoliko dugovi javnih ustanova uskoro ne budu plaćeni, moglo bi doći do njihove naplate sudskim putem.