latinica  ћирилица
23/02/2024 |  19:15 ⇒ 19:16 | Autor: TANЈUG

Broj poginulih u požaru u zgradi u Valensiji porastao na 10 (VIDEO)

Broj poginulih u požaru u stambenoj zgradi u Valensiji porastao je na 10, a gradonačelnica Marija Hoze Katala proglasila je trodnevnu žalost u tom gradu.
Izgorjela zgrada u Valensiji (Foto: EPA-EFE/Biel Alino) -
Izgorjela zgrada u Valensiji (Foto: EPA-EFE/Biel Alino)

Kako navodi El Pais, četiri žrtve su članovi iste porodice - otac, majka, trogodišnja djevojčica i novorođenče.

Španski Centar za hitno informisanje i koordinaciju je saopštio da su četiri povrijeđene osobe danas otpuštene iz bolnice, a da se na liječenju i dalje nalaze dva vatrogasca koji ukazali prvu pomoć žrtvama.

Policija je došla je do četvrtog sprata izgorjele zgrade u pokušaju da locira potencijalne žrtve, a vatrogasne i ekipe hitne pomoći su takođe na licu mjesta, prenosi Efe.

Uspostavljeno je nekoliko punktova u Valensiji u cilju prikupljanja informacija i uzoraka DNK rođaka mogućih žrtava.

Šef Istražnog suda broj 10 u Valensiji otvorio je postupak za istragu uzroka i okolnosti požara i odredio tajnost postupka u trajanju od mjesec dana, kako bi zaštitio policijsku istragu i privatnost žrtava i njihovih porodica.

Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da će zajednici biti pružena pomoć, kao i da će se raditi na brzom prikupljanju informacija.

Ekspertkinja Ester Pućades objasnila je da je poliuretan, koji se koristi za oblaganje fasada, element koji se za sada smatra glavnim uzrokom brzog širenja plamena.

Požar je izbio u četvrtak u poslijepodnevnim časovima i za samo pola sata zahvatio cijelu zgradu sa 14 spratova i 138 stanova, a ubrzo zatim se proširio na susjednu zgradu.

Plamen je prošao duž cijele fasade, a neki dijelovi zgrade su odbačeni nekoliko metara.