latinica  ћирилица
23/02/2024 |  20:53 | Autor: SRNA

Svečano otvoren 52. FEST

U Beogradu je večeras svečano otvoren 52. Međunarodni filmski festival - FEST, na kome će pod sloganom "Idi i gledaj" biti prikazano ukupno 108 filmova.
Svečano otvoren 52. FEST (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić) -
Svečano otvoren 52. FEST (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić)

Festival je počeo projekcijom filma "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna, koji je višestruko nominovan za "Oskara".

Neposredno prije prve festivalske projekcije Želimiru Žilniku uručena je nagrada "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umjetnosti, dok su tradicionalnim crvenim tepihom prošetale zvijezde srpske kinematografije.

Žilnik je zahvalio za nagradu, poručivši da je FEST bio i ostao festival sa najboljim repertoarom i najinteresantnijim filmovima, prenose beogradski mediji.

Na ovogodišnjem FEST-u, koji se održava do 3. marta, biće prikazani brojni filmovi koje publika može vidjeti samo na ovom filmskom festivalu.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova iz cijelog svijeta, među kojima su i koprodukcije koje dolaze iz Brazila, Čilea, Tajvana, Obale Slonovače, Katara, Rusije, Švajcarske, Francuske Argentine, Luksemburga, Mauritanije, SAD, ali i Srbije, Hrvatske, Crne Gore Grčke, Bugarske, Rumunije, te filmovi iz Njemačke, Španije, Kine i Izraela.

"FEST" će zatvoriti posljednji film nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića "Ruski konzul", dramatično ostvarenje o ključnim trenucima začetka krize na Kosovu i Metohiji.