latinica  ћирилица
24/02/2024 |  09:16 ⇒ 09:17 | Autor: TANЈUG

Trampu naloženo da isplati više od 454 miliona dolara zbog finansijske prevare

Sud u Njujorku naložio je bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu da plati više od 454 miliona dolara nakon što je proglašen odgovornim da je lažno predstavio neto iznos novca koji posjeduje, u slučaju finansijske prevare koji je pokrenula državna tužiteljka Njujorka Letiša DŽejms.
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Isplata uključuje kaznu od 354,9 miliona dolara koju je sudija državnog suda na Menhetnu Artur Engoron odredio sredinom februara, preneo je Rojters.

Engoron je takođe odredio Trampovim sinovima, Donaldu Trampu mlađem i Eriku, da svaki od njih plati skoro 4,7 miliona dolara.

Bivšem finansijskom direktoru Organizacije Tramp Alenu Vajselbergu naređeno je da plati 1,1 milion dolara.

Engoron je takođe izdao Trampu zabranu na tri godine da vodi bilo koju njujoršku kompaniju ili traži kredit od banaka registrovanih u državi Njujork, dok je njegovoj dvojici sinova na dvije godine zabranjeno da preuzmu liderske pozicije u firmama.

Sudija je rekao da se "potpuni nedostatak kajanja optuženih graniči sa patološkim".

Tramp je slučaj nazvao "lovom na vještice" od strane političkih protivnika.

Engoron je odbio zahtjev Kliforda Roberta, advokata otuženih, da odloži izvršenje presude za 30 dana kako bi se omogućio "uredan proces nakon presude".

- Niste uspjeli da objasnite, a još manje opravdate, bilo kakav osnov za odlaganje. Uvjeren sam da će Apelaciono odeljenje zaštititi vaša žalbena prava - napisao je sudija Robertu u mejlu.

Tužiteljka Letiša DŽejms prethodno je saopštila da je spremna da pokrene proces zaplene imovine Donalda Trampa ako on ne bude u mogućnosti da isplati 454,8 miliona dolara određenih presudom.

- Ako nema sredstava da plati, tražićemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i zahtevaćemo od sudije da zapleni njegovu imovinu - rekla je DŽejms u intervjuu za ABC njuz.

Ona je pomenula Trampov neboder na Vol stritu i istakla da finansijski prekršaji nisu bez posljedica.

Ovo predstavlja drugi građanski spor koji je Tramp izgubio, nakon prethodnog koji je dobila spisateljica DŽin Kerol.

Ona je bivšeg predsjednika SAD optužila za silovanje, a Trampu je naređeno da joj isplati 83,3 miliona dolara odštete.