latinica  ћирилица
24/02/2024 |  10:09 | Autor: TANЈUG

Narodno pozorište Beograd: Čine se maksimalni napori da se poboljša položaj zaposlenih

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu saopštila je danas da je potpuno svjesna svih problema i da sa Ministarstvom kulture maksimalno čini korake da unaprijedi radne okolnosti i položaj zaposlenih.
Narodno pozorište Beograd (Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ) -
Narodno pozorište Beograd (Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ)

- Uvjereni smo da će naši zajednički napori donijeti rezultate koji će na obostrano zadovoljstvo omogućiti još bolje uslove za sve zaposlene - navela je Uprava Narodnog pozorišta.

Iz Narodnog pozorišta su priznali da je "činjenica da zarade zaposlenih u pozorištu već duže vrijeme zaostaju za primanjima ostalih zaposlenih u javnom sektoru".

Uprava je podsjetila da su u maju prošle godine Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Narodno pozorište pokrenuli razgovore sa predstavnicima sindikata, koji su nastavljeni u Ministarstvu kulture, kao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija.
Kako je navedeno, "sve dalje pregovore na temu dohodaka i koeficijenata zaposlenih u kulturi, nastavili su ovlašćeni predstavnici sindikata", a Vlada Srbije je nedavno donijela odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture.

- Svi zaposleni imaju demokratsko pravo da predstavnicima svojih sindikata ukažu na probleme. U ovoj radno-ekspertskoj grupi nema direktnih predstavnika ansambala i uprave, već stručnih lica iz nekoliko ministarstava i predstavnika reprezentativnih sindikata u kulturi - navedeno je u saopštenju.

Uprava Narodnog pozorišta je naglasila da vjeruje "da upravo formiranjem ove stručne grupe Vlada želi da potvrdi jasnu nameru da prepoznaje probleme i da želi da ih riješi".

U Narodnom pozorištu u Beogradu su u poslednjem periodu učinjeni značajni pomaci koji se tiču unapređenja tehničke baze, poput nabavke nove scenske tehnike, zamene sistema grejanja, promene mobilijara u publici i drugog.

- Smatramo da je započeta aktivnost, a tiče se dotrajalog sistema vodovoda na primer, jasan pokazatelj da smo, uz pomoć Ministarstva kulture, uz ozbiljna finansijska ulaganja, spremni da izvršimo sve što je moguće da popravimo uslove rada - naveli su iz nacionalnog teatra.

Kako je navedeno, u sve ansamble primljeni su novi članovi, kao i u tehnici, a Narodno pozorište je "povećalo svoj sopstveni prihod za više od 50 posto i dodatna sredstva često se preusmeravaju u bonuse zaposlenima u svim sektorima", u pokušaju da "bar za trenutak" prevaziđu niske zarade.

- Naravno da ima još mnogo da se uradi, zbog nasleđenih okolnosti, jer je za nekoliko godina nemoguće kompletno obnoviti dotrajale tehničke resurse i zgradu, ali i zbog nasleđenih okolnosti anahrone formalne strukture samog pozorišta - piše u saopštenju.

Uprava Narodnog pozorišta je dodala da je "jedna od ključnih stvari intenzivni razgovori i pregovori koji se tiču problema povećavanja koeficijenata zaposlenih u kulturi, u okviru Rdne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture".