latinica  ћирилица
24/02/2024 |  10:55 ⇒ 11:02 | Autor: TANЈUG

Nekoliko osoba uhapšeno nakon sukoba farmera i policije na sajmu u Parizu (FOTO)

Nekoliko osoba je uhapšeno nakon što su jutros izbili sukobi između francuskih poljoprivrednika i pripadnika obezbjeđenja na Međunardonom poljoprivrednom sajmu u Parizu, kada su aktivisti sindikata farmera probili kapiju i ušli u ograđeni prostor dok je francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao sa zvaničnicima sindikata u blizini, javili su francuski mediji.
Protest farmera u Parizu (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT) -
Protest farmera u Parizu (Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Farmeri su unutar prostora sajma vikali i zviždali, tražeći da Makron podnese ostavku.

Makron se sastao za zvaničnicima sindikata poljoprivrednika, a trebalo je nakon toga da na sajmu održi debatu sa farmerima, prerađivačima hrane i predstavnicima trgovinskih lanaca, ali je to otkazano nakon što su sindikati poljoprivrednika saopštili da se neće pojaviti, prenosi Rojters.

Šef Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika FNSEA Arno Ruso rekao je da bi Makron trebalo najprije da se obrati poljoprivrednicima u vezi sa njihovim zahtjevima za pomoć vlade, zbog kojih su organizovali proteste.

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, navode kao razloge svojih protesta niske otkupne cijene, propise Unije o zaštiti životne sredine i nelojalnu konkurenciju koja nastaje uvozom jeftinih proizvoda iz zemalja izvan Unije.