latinica  ћирилица
24/02/2024 |  10:55 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Sutra se navršavaju 32 godine od ubistva porodice Radosavljević u Daruvaru

Sutra se navršavaju 32 godine od ubistva četvoročlane srpske porodice Radosavljević u Daruvaru.
Veritas - Foto: RTRS
VeritasFoto: RTRS

Ubijeni su Rade /36/, njegova supruga Јovanka /32/ i njihova dva maloljetna sina Dejan /14/ i Nenad /10/, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Ovo krivično djelo okvalifikovano je kao klasično ubistvo, a ne kao ratni zločin.

Za ubistvo porodice Radosavljević na 15 godina zatvora osuđen je nekadaši pripadnik hrvatske vojske Јožica Mudri, koji je odavno izišao iz zatvora i danas živi u Daruvaru kao "ugledan domaćin i "zaslužni učesnik Domovinskog rata"".

"Veritas" navodi da Mudri ne propušta priliku da se Milici, sestri ubijenog Radeta, prilikom susreta nasmije u lice.

Mudri je 25. februara 1992. godine ubio članove srpske porodice Radosavljević u njihovoj kući, pucajući im iz neposredne blizine iz pištolja u glavu.

Pošto je dječak Dejan i nakon pucnjave davao znakove života, Mudri mu je kuhinjskim nožem zadao još osam ubodnih rana po grudnom košu i stomaku.

Ubica je minirao kuću porodice Radosavljević plastičnim eksplozivom, a prethodno je opljačkao

Mudri je 7. januara 1994. godine proglašen krivim za četiri ubistva, teško djelo protiv opšte sigurnosti i za krađe, te pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, koju je kasnije Vrhovni sud preinačio kaznu na 15 godina.

Ubica je u toku krivičnog postupka tvrdio da se na likvidaciju Radosavljevića
odlučio nakon što mu je njegov komandir Miroslav Guberović u jednom lokalu, u koji je
navratio i ubijeni Rade Radosavljević, rekao "da večeras mora likvidirati tog smrada".

Mudri je tvrdio da mu je komandir u tu svrhu dao i kola na raspolaganje i pripadnika njihove jedinice Miroslava Moulisa da mu pokaže Radetovu kuću.

Radetov otac Petar i sestra Milica po pravosnažnosti presude podnijeli su tužbu
protiv Hrvatske radi naknade štete, ali u međuvremenu je Petar umro, dok je zahtjev sestre Milice odbijen, i morala je da plati troškove parnice od 25.000 evra.

Hrvatski Vrhovi i Ustavni sud su u obrlazoženju odbijanja zahtjeva obrazložili da Milica u trenutku smrti nije živjela sa bratom i njegovom porodicom, te da joj ne pripada ni pravo na nematerijalnu štetu kao nasljednici oca Petra.

I majka ubijene Јovanke, Pela Medaković, takođe, je tužila Hrvatsku za naknadu štete zbog ubijene kćeri i dva unuka, jer je vojnik-ubica djelo počinio oružjem, čiji je vlasnik država Hrvatska.

Međutim i njena tužba je odbijena, uz obrazloženje da "štetna radnja nije ni u kakvoj vezi sa obavljanjem vojne službe", a Pela je morala da plati sudske troškovo 1.300 evra.

"Veritas" napominje da su u to vrijeme u Hrvatskoj likvidirane i četvoročlana porodica Kozbašić u Petrinji u novembru 1991. godine, tročlane porodica Zec u Zagrebu u decembru 1991. godine, četvoročlana porodica Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992. godine, kao i četvoročlana porodica Olujić iz Cerne kod Županje u februaru 1992. godine.

U saopštenju se ocjenjuje da ubistvo porodice Radosavljević iz Daruvara spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti.

Supružnici u ovim porodicama bili su mješovitog hrvatsko-srpskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili srpske nacionalnosti.