latinica  ћирилица
24/02/2024 |  13:47 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Makron poziva farmere na mir

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je proteste poljoprivrednika širom zemlje kao "kontraproduktivne" nakon što je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Parizu dočekan zvižducima, i pozvao farmere da se smire.
Makron na međunarodnom sajmu poljoprivrede (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Makron na međunarodnom sajmu poljoprivrede (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Ranije danas, nekoliko stotina farmera probilo je policijski kordon i upalo u paviljon sajma gdje se nalazio Makron.

Demonstranti su zviždali i skandirali "Makron mora da podnese ostavku!"

Poljoprivrednici su se sukobili sa policijom i gađali ih jajima, javio je dopisnik RIA Novosti i dodao da su policajci demonstrante bacili na zemlju, te da je uništeno više izložbenih štandova.

- Poručujem svim poljoprivrednicima da nikome od svojih kolega ne pomažete tako što uništavate štandove i onemogućavate održavanje sajma. Vi zastrašujete porodice. To je kontraproduktivno. Pozivam sve da se smire - rekao je Makron novinarima nakon doručka sa predstavnicima sindikata na sajmu.

Odgovarajući na pitanje da li se plaši da ode do farmera zbog zvižduka, Makron je rekao da ga "nije briga".

Makron je juče najavio "veliku debatu" sa poljoprivrednicima, ali je kasnije morao da je otkaže pošto su sindikati rekli da ne žele da razgovaraju sa predsjednikom.

Poljoprivrednici u Francuskoj žestoko protestuju od januara, blokirajući auto-puteve i bacajući stajnjak i otpad ispred vladinih institucija širom zemlje, a skupovi su se donekle smirili posljednjih sedmica.

Poljoprivrednici zahtijevaju priznavanje značaja njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlasti, za koju kažu da ih čini nekonkurentnim.

Posebno se protive uvozu jeftinih poljoprivrednih proizvoda, ograničenju korišćenja vode za navodnjavanje, povećanju cijena dizel goriva, kao i restriktivnim mjerama zaštite životne sredine i rastućem finansijskom opterećenju.

Francuski farmeri nisu jedini u Evropi koji su nezadovoljni.

Poljoprivrednici u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Poljskoj, Rumuniji i Holandiji takođe se suprotstavljaju raznim ekološkim politikama koje vide kao štetne po njihove interese, posebno u uslovima visoke inflacije i konkurencije uvoza.