latinica  ћирилица
24/02/2024 |  13:49 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Kancelarija za KiM: Napad na srpsku djecu posljedica politike mržnje iz Prištine

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da mučki napad, prijetnje i provokacije petorici srpskih mladića u Lapljem Selu kod Gračanice predstavlja direktnu posljedicu politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština.
Kancelarija za KiM - Foto: RTRS
Kancelarija za KiMFoto: RTRS

Kancelarija zahtijeva da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike.

- Na meti ekstremista našla se srpska omladina i oni tek pukom srećom nisu povređeni u incidentu, u kom su na njih Albanci potezali noževe, sa očiglednom namerom da budu i upotrebljeni - navela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je napad ispred Srednjoškolskog centra unio ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smiju djecu da puste bez pratnje napolje.

Iz Kancelarije ukazuju da se sve češće na meti ekstremnih Albanaca nalaze srpska djeca, koja na taj način nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime.

- Ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad - ističe se u saopštenju.

Dvojica Albanaca prijetila su sinoć nožem petorici srpskih maloljetnika u Lapljem Selu nadomak Prištine.

Napadači su iz automobila u pokretu ispred Srednjoškolskog centra vrijeđali i dobacivali grupi srpskih maloljetnika, nakon čega su zaustavili vozilo i uz pretnju nožem zahtijevali od njih da kažu da je njihov predsjednik Hašim Tači i da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazivaju pogrdnim imenima.