latinica  ћирилица
24/02/2024 |  14:40 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Anđelković: Državnost Srpske starija od državnosti dejtonske BiH

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je Ustav Republike Srpske koji je donesen prije 32 godine dokaz da je državnost Srpske starija od državnosti savremene dejtonske BiH.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Ustav je potvrda i simbol državnosti. Јako je važo što Ustav Republike Srpske prethodi Ustavu BiH - rekao je Anđelković.

On je podsjetio da je Ustav Srpske /Srpske Republike Bosne i Hercegovine/ donesen 1992. godine, a Ustav BiH 1995. godine kao dio dejtonskog aranžmana.

- Ta igra brojeva svjedoči o nečemu vrlo bitnom, a to je da je Republika Srpska starija od savremene BiH - istakao je Anđelković.

On je naveo da je BiH kao republika bivše Јugoslavije proglasila nezavisnost nelegalno i protivno volji jednog od konstitutivih naroda, dok je savremena BiH rezultat kompromisa sva tri konstitutivna naroda.

Ta BiH je, dodao je Anđelković, nastala tri godine kasnije od Republike Srpske, čiji je Ustav kao važeći priznat kao takav dejtonskim aranžmanom.

- To je poruka svima koji osporavaju državnost Republike Srpske, odnosno ta državnost je starija od bosanskohercegovačke, a BiH može da opstane samo kao zajednica sva tri ravnopravna naroda i dva entiteta. Ko god hoće to da naruši, taj vodi BiH ka propasti - naglasio je Anđelković.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.