latinica  ћирилица
24/02/2024 |  16:04 ⇒ 16:09 | Autor: SRNA

Ajfelov toranj od sutra ponovo otvoren za posjetioce

Ajfelov toranj u Parizu biće sutra otvoren za posjetioce nakon što je zbog štrajka radnika bio zatvoren pet dana.
Ajfelov toranj (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Ajfelov toranj (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Ovaj simbol Pariza biće otvoren sutra nakon što je uprava spomenika postigla dogovor sa sindikatima.

Prekid rada od ponedjeljka, 19. februara, drugi je u posljednja dva mjeseca jer sindikati tvrde da se nedovoljno ulaže u ovaj spomenik.

Upravitelj Tornja kompanija "SETE" saopštila je da je danas postigla dogovor sa sindikatima na osnovu kojeg će strane redovno pratiti poslovni model kompanije, ulaganja u radove i prihode preko tijela koje će se sastajati svakih šest mjeseci.

Sa ciljem postizanja finansijske ravnoteže do 2025. godine, obje strane su se, takođe, saglasile oko ulaganja od oko 380 miliona evra do 2031. godine u radove i održavanje Tornja, navodi se u saopštenju.

"SETE" je uputio izvinjenje posjetiocima koji su "uhvaćeni" u štrajku, koji je rezultirao gubitkom oko 100.000 karata.

Ajfelov toranj zabilježio je gubitke od oko 120 miliona evra tokom pandemije kovida 2020. i 2021. godine.

"SETE" je od tada dobio dokapitalizaciju od 60 miliona evra, za koju sindikati kažu da je nedovoljno s obzirom na to da su potrebni veliki radovi na održavanju, uključujući novo farbanje.

Broj posjetilaca je naglo opao tokom kovida zbog blokade i ograničenja putovanja, ali se oporavio na 5,9 miliona u 2022. i 6,3 miliona prošle godine.

Remek-djelo arhitekte Gustava Ajfela prefarbano je 19 puta otkako je izgrađeno za Svjetski sajam 1889. godine, podsjeća AFP.