latinica  ћирилица
24/02/2024 |  17:03 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Hitno reagovati zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba (VIDEO)

U Rogatici je održan okrugli sto povodom 28 godina od osnivanja republičkog Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila, te zbog niza neriješenih problema i zastoja u procesu traženja nestalih. Srpske porodice tragaju za još 1.646 lica. Iz republičke organizacije kažu da je za rješavanje sudbine nestalih potrebno iskoristiti sve resurse i pomoć koju nude institucije Republike Srpske, ali i BiH.
Okrugli sto u Rogatici - Foto: RTRS
Okrugli sto u RogaticiFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da treba jačati saradnju institucija Srpske i organizacija porodica nestalih, jer je evidentno da institucije na nivou BiH, prije svega, Institut za nestale, neće obaviti kako treba proces traganja za srpskim žrtvama.

Nuždić je istakao da je na današnjem okruglom stolu u Rogatici o problemima u traženju nestalih iz Republike Srpske, ekshumacijama i identifikacijama, izraženo opšte nezadovoljstvo dosadašnjim procesom traženja, jer skoro 30 godina od završetka rata u BiH postoji više od 1.600 lica sa spiska Republike Srpske koja se vode kao nestala.

On je naglasio da su učesnici okruglog stola posebno nezadovoljstvo izrazili procesom traženja nestalih od trenutka kada je formiran Institut za traženje nestalih BiH.

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je Srni da prošle godine nisu pronađeni posmrtni ostaci nijednog lica za kojim traga Republika Srpska, što je, kako je ocijenila, alarm na koji se mora reagovati.

Graorčeva je navela da Republika Srpska još traga za 1.646 lica i ukazala da je proces traženja nestalih Srba godinama u zastoju.

Ona je rekla da se broj Srba za kojima se traga ne smanjuje i da sve ono na šta srpska strana ukazuje ne dovodi do novih identifikacija, informacija i pronalaska posmrtnih ostataka nestalih.

Okrugli sto u Rogatici održan je povodom 28 godina od osnivanja republičkog Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila, te zbog niza neriješenih problema i zastoja u procesu traženja nestalih.