latinica  ћирилица
24/02/2024 |  17:55 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Hoće li sarajevsko pozivanje Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona srušiti evropski put BiH? (VIDEO)

Bliže se rokovi za ispunjavanje uslova zvaničnog Brisela, kako bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Sve bliži su i oktobarski lokalni izbori. Umjesto sveobuhvatne izborne reforme, nastavlja se saga o tehničkom unapređenju izbornog procesa. Umjesto dogovora političkih lidera, stranke iz Sarajeva bi, čini se, radije da ove izmjene nametne Kristijan Šmit, kako je to ranije i najavljivao. Ove sarajevske aktivnosti, unaprijed su osuđene na propast, odgovaraju iz institucija Srpske i hrvatskog dijela Federacije.

Saga o uvođenju savremenih tehnologija u izbornom procesu BiH bajata je koliko i pokušaji izbornih gubitnika da svoje poraze pripišu izbornim krađama i "brojačima".

I podjednako bajata koliko i aparatura koju, pojedinci iz CIK-a sa saradnicima iz političkog miljea, još od 2016. godine promovišu.

I pokušavaju da, pod palicom predsjednika Komisije Suada Arnautovića „uskladište u BiH". Nehotice priznade Arnautović, ponudili su je i Kristijanu Šmitu.

On, odmah priprijetio kako će kroz tehničke izmjene Izbornog zakona, sofisticiranu "aparaturu" da nametne BiH, prećutkujući da je sličnu, Ustavni sud njegove Njemačke proglasio neustavnom i zbog zloupotreba zabranio, a birače "vratio" na papir i olokvu. Nakon kratkotrajnog zatišja, na oduševljenje sarajevskih simpatizera skenera, prijetnju je prije koji dan ponovio.

Predsjednik Srpske mu odgovara - bio bi to kraj ionako neizvjesnog i predugog evropskog puta BiH.

- Nametni hajde da vidimo hoćeš li nametnuti Zakon? Onda je to kraj evropskog puta BiH. On nema ništa sa evropskim putem BiH. Ni jedan pa čak ni onaj rigidni Pedi Ešdaun nije se petljo u evropska pitanja BiH, a on se petlja u sve i svašta - upozorio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Sve do prošle godine - komplet "šmitizovane" CIK-ove ponude koštao je 17 miliona evra.

Opširnije u prilogu: