latinica  ћирилица
24/02/2024 |  19:09 ⇒ 21:50 | Autor: TANЈUG

Vučić: Kina je pravi prijatelj Srbije, najviše nam je pomogla kad nam je bilo teško

Kina je pravi prijatelj Srbije, a narodi dvije zemlje uvijek su održavali dobre odnose, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za "China Media Group'' u Beogradu.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

- Kada je Srbija bila u teškoćama, najviše nam je pomogla Kina, kako se kaže, prijatelji se poznaju u nevolji - rekao je Vučić.

Vučić je demantovao takozvanu “teoriju kineske dužničke zamke“ i zahvalio Kini na podršci razvoju Srbije kroz inicijativu “Pojas i put“.

Povodom sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije koji je potpisan u oktobru prošle godine, predsjednik Srbije je rekao da je uvjeren da će taj dokument Srbiji donijeti bezbroj novih mogućnosti i da će biti podjednako koristan za Kinu, ali će biti od većeg značaja za Srbiju.

- Sporazum će otvoriti ogromno tržište za poljoprivredne proizvode, poput kvalitetnog srpskog vina. Istovremeno ćemo moći da uvozimo i kineske proizvode po nižim cenama. Sve više kineskih kompanija i običnih ljudi dolaziće kod nas radi saradnje između kompanija i razmjene kadrova, otvarajući nova vrata za razvoj Srbije - rekao je Vučić.

On je još jednom zahvalio predsjedniku Kine Si Đinpingu što je pristao da potpiše ovaj sporazum koji omogućava objema stranama da unaprijede saradnju.

- Nadam se da možemo postići više u budućnosti - zaključio je Vučić.