latinica  ћирилица
24/02/2024 |  19:15 ⇒ 19:19 | Autor: SRNA

Nešić na obilježavanju 220 godina od bitke kod Drlupe (FOTO/VIDEO)

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić prisustvovao je danas u Sopotu svečanoj akademniji povodom 220 godina od bitke kod Drlupe, od kada datiraju prvi korijeni policije u Srbiji.
Nenad Nešić - Foto: SRNA
Nenad NešićFoto: SRNA

Nešić je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića položio lovorov vijenac na spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na vojvodu Јanka Katića, jednog od vođa Prvog srpskog ustanka.

Gašić je rekao na svečanoj akademiji da je srpski narod slobodarski, što je dokazao kroz vijekove svog trajanja i postojanja, jer je slobodu, kao svoju najveću vrijednost, ustancima osvajao ili ratovima branio od raznih osvajača.

On je naveo da su na današnji dan 1804. godine srpski ustanici prvom bitkom kod Drlupe, nedaleko od Sopota, hrabro i nepokolebljivo, predvođeni Karađorđem, počeli Prvi srpski ustanak.

- Ustanici su budućim pokolenjima održali istorijsku lekciju da je sloboda dovoljno vredan dobitak koji treba braniti po svaku cenu i za koji vredi položiti život - poručio je Gašić.

On je dodao da se danas obilježava 220 godina od kada su nastali prvi korijeni srpske policije.

Foto: SRNA

- Osim što su ustankom osvajili slobodu, naši preci su imali još jedan važan zadatak da vršeći prve funkcije policijskih vlasti uspostave i održe red na oslobođenim teritorijama, sve dok nije osnovano Ministarstvo unutrašnjih dela, koje je predvodio Јakov Nenadović, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka - rekao je Gašić.

Gašić je uručio zlatne medalje za posvećenost službi i za hrabrost, kao i grifone policijskim službenicima za ostvarene izuzetne rezultate u obavljanju policijskih poslova, očuvanju i unapređenju bezbjednosti u toku 2023. godine, u kategorijama za najhrabrijeg, najposvećenijeg policijskog službenika, kao i za omiljenog kolegu.

Dodijenjeno je i priznanje najvišeg stepena MUP-a - novouspostavljeno odličje "Zvezda Јakova Nenadovića" policijskim službenicima za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti.

Nakon svečane akademije, građani Sopota su imali priliku da pogledaju taktičko-tehnički zbor u kojem su policijski službenici prikazali opremu i tehniku koju koriste prilikom izvršavanja svakodnevnih zadataka.