latinica  ћирилица
25/02/2024 |  07:45 ⇒ 07:47 | Autor: SRNA

Predstava "Gidionov čvor" o vršnjačkom nasilju pred trebinjskom publikom

U Kulturnom centru Trebinje sinoć je izvedena predstava "Gidionov čvor" u kojoj se govori o vršnjačkom nasilju, pitanju školstva i cenzure u školama.
Predstava "Gidionov čvor" u Trebinju - Foto: SRNA
Predstava "Gidionov čvor" u TrebinjuFoto: SRNA

Predstava, koja je rađena prema drami DŽone Adams, izvedena je u okviru turneje tokom koje će obići 12 gradova BiH, a čiju je realizaciju podržala Ambasada Švajcarske.

Glumica i rediteljka predstave Selma Alispahić rekla je da je predstava namijenjena i roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i srednjoškolcima, koji su prilično zapostavljeni kada su kulturni sadržaji u pitanju.

- Ova predstava govori i o temi vršnjačkog nasilja, slobodi govora, osjećanju mladog čovjeka u svijetu koji je prilično haotičan, gdje on pokušava da nađe neko svoje mjesto. Vrlo često te mlade ljude ne vidimo. Ovo je poziv da ih bolje pogledamo, da ih pažljivije slušamo, da čujemo šta nam imaju reći i da budemo tu za njih - naglasila je Alispahićeva.

U komadu "Gidionov čvor" se majka i učiteljica susreću u učionici na ranije dogovorenom informativnom sastanku tri dana posle tragičnog događaja, a u nadmetanju dvije snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnosti bola i problema odrastanja mladih danas.

U predstavi osim Alispahićeve igra i mlada glumica Helena Vuković, a koprodukcijski je projekat Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja "Intermeco".