latinica  ћирилица
25/02/2024 |  08:11 ⇒ 10:49 | Autor: RTRS

Zvezdin tandem sa "Igara budućnosti" za RTRS: Novi projekat koji spaja fizičku i digitalnu dimenziju (VIDEO)

U okviru prvih "Igara budućnosti" međunarodnog multisportskog takmičenja u fizičkoj i digitalnoj dimenziji koji se održava u Kazanju, održan je i turnir "Fudbal za prijateljstvo - Fidžital".
Igre budućnosti - Foto: Ustupljena fotografija
Igre budućnostiFoto: Ustupljena fotografija

Učestvovali su mladi fudbaleri od 12 godina iz 13 zemalja svijeta, među njima i predstavnici Srbije - Zvezdin tandem - fudbaler omladinske škole Crvene zvezde 12-godišnji Filip Avramović i njegov trener Marko Milić.

- Prije svega, ceremonija otvaranja je bila na vrhunskom nivuo, mislim da će ostaviti utisak na sve koji su bili u hali. Cijela organizacija je odlična, druženje djece i socijalizacija je bila u prvom planu - istakao je Milić za naš Јutarnji program.

Filip, mladi fudbaler iz Srbije, kroz osmijeh je istakao da zna da je on bio najbolji. Naveo je da je upoznao mnogo novih drugara, od kojih je njegov najbolji drug iz Makedonije, dok su ostali drugari iz Rusije. Dodao je da nije bilo teško da se sporazume.

- Turnir je bio lijep, odlično sam se proveo, družio i stekao mnoga nova prijateljstva - rekao je Filip za RTRS.

Kada je riječ o "Fudbalu za prijateljstvo - Fidžitalu", Milić dodaje da je to novi projekat pod pokroviteljstvom "Gasproma", gdje pokušavaju da fizičko i digitalno spoje u jedno.

- Takmičenje je izgledalo tako što djeca prvo odu da igraju "soni" igricu, nakon čega izlaze na teren, te rezultat igrice prenose na teren. Tu ne dolazi do izražaja samo kvalitet fudbalski, moraju da znaju i da igraju igrice. Priprema velikih nije bilo, što se tiče fudbalskog dijela, Filip svakako sa drugarima kući igra igrice, tako da pripreme nisu bile potrebne. Zadovoljan sam učešćem na takmičenju - istakao je Milić.

U ruskom Kazanju nastavljena su takmičenja na "Igrama budućnosti". Održana sa brojna takmičenja u video igrama, a najviše pažnje a privukli su hokej timovi.

Na "Igrama budućnost" u Kazanju takmiči se preko 2.000 takmičara iz 107 zemalja u 21 fidžitalnoj disciplini, takmičenja kombinuju adaptirane formate sajber sportova i pravih fizičkih.

Održana su brojna sportka takmičenja, od kojih su neka i tradicionalna, poput fudbala u košarke.

Foto: Ustupljena fotografija

Zaljubljenici moderne tehnologije, mogli su da vide razne igre poput "Dote", "Vorfejsa", "CS-a" i mnogih drugih.

Foto: Ustupljena fotografija

Na Јutjub platformi današnja takmičenja možete gledati i uživo.