latinica  ћирилица
25/02/2024 |  08:41 ⇒ 09:50 | Autor: RTRS

Garić: Svakodnevni pritisak na Srbe koji žive na Kosmetu (VIDEO)

Nastavljaju se napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji. Dvojica Albanaca presrela su preksinoć automobilom petoricu srpskih maloljetnika u Lapljem Selu kod Gračanice i uz psovke i prijetnje nožem, od djece tražili da kažu da je njihov predsjednik Hašim Tači.
Kosovska Mitrovica (Foto:  TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Kosovska Mitrovica (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Dok žive strahu od napada, Srbi strahuju i od toga kako da prežive bez primanja jer su zbog odluke Aljbina Kurtija da ukine dinarski platni promet ostali bez plata, penzija, socijalnih davanja.

Novinar "Kosovo onlajn" i politički analitičar Miloš Garić naveo je da Srbi na Kosmetu već dugo očekuju konkretnu reakciju Zapada, ali ona nikako ne dolazi.

- Јezivi pritisak na Srbe se nastavlja svakodnevno. Napadi na srpsku djecu kao što je bio u Lapljem selu se dešavaju svakodnevno, nemoguće je to sve medijiski propratiti. Djeca su u stalnom straju. Provokacije su nešto na šta su se Srbi, nažalost, navikli - rekao je Garić gostujući u našem Јutarnjem programu.

Kaže da su ovim napadom još jednom poručili Srbima da nisu dobrodošli na KiM i da će politika obespravljivanja Srba i uskraćivanja elementarnih prava, poštovanje prava za Srbe biti i dalje misaona imenica, i da još ne mogu da očekuju da će ih uživati na KiM - rekao je Garić.

- Njima je cilj velika Albanija bez Srba - poručio je Garić.

Na pitanje šta očekuje od sastanka, koji je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sazvao u Briselu 27. februara između Beograda i Prištine, Garić je rekao da ne očekuje "ništa spektakularno".

- Albanci slušaju Vašington, oni izvršavaju njihove poruke i zahtjeve - naveo je Garić i dodao da ne možemo da računamo na odnos sa Prištinom koji neće ići u smjeru normalnizacije.