latinica  ћирилица
25/02/2024 |  09:18 ⇒ 11:02 | Autor: TANЈUG

Rekordno niska površina pod ledom na moru oko Antarktika (VIDEO)

Treću godinu zaredom, morska površina pod ledom oko Antarktika pala je na nivo ispod dva miliona kvadratnih kilometara, što se nije dogodila nikad prije 2022. godine otkada su počela satelitska mjerenja 1979. godine.
Antarktik (Foto: EPA-EFE/JAVIER MARTIN/ilustracija) -
Antarktik (Foto: EPA-EFE/JAVIER MARTIN/ilustracija)

Najnoviji podaci Američkog centra za snijeg i led potvrđuju da je u prethodne tri godine količina plutajućeg leda na kontinentu bila najniža ikad, prenio je Gardijan.

Naučnici kažu da je još jedna godina u kojoj je zabilježen pad površine morskog leda dokaz "promjene režima", a da je kontinent prošao kroz "nagli kritični prelaz".

Morski led na Antarktiku dostiže najniži nivo na vrhuncu ljeta na tom kontinentu, u februaru svake godine.

Petodnevni presjek, koji je urađen 18. februara pokazao je da je površina leda pala na 1,99 miliona kvadratnih kilometara, a da je 21. februara bio 1,98 miliona.

Najniži nivo zabilježen je u februaru 2023. godine, tada je bio 1,78 miliona kvadratnih metara.

- Izvjesno je da su tri godine sa najnižim nivoima leda upravo prethodne tri godine - rekao je Vil Hobs, naučnik za proučavanje leda sa Univerziteta Tasmanija.

Naučnici su upozorili da je gubitak morskog leda samo jedna od nekoliko velikih promjena koje se primećuju na Antarktiku i koje će vćerovatno imati globalne posljedice, posebno jer njegov gubitak izlaže veći dio kontinenta okeanu, ubrzavajući gubitak leda na kopnu, što može podići globalni nivo mora.