latinica  ћирилица
25/02/2024 |  09:36 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Donošenje Ustava 1992. godine prestižni državotvorni događaj za funkcionisanje Srpske

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je donošenje Ustava Srpske 1992. godine prestižni državotvorni događaj kojim su stvoreni pravno-politički uslovi za funkcionisanje Srpske.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

Kuzmanović je podsjetio da su se u januaru i februaru 1992. godine dogodili brojni državno-pravni događaji među kojima je konstituisanje Republike Srpske 9. januara.

- Drugi prestižni državotvorni događaj bio je donošenje Ustava Republike Srpske - naglasio je Kuzmanović.

On je istakao da su Ustavom ustavnovljene bitne institucije Srpske, kao što je predsjednik Republike, Narodna skupština Srpske, Vlada Srpske, te pravosudni sistem uključujući Ustavni sud Republike Srpske.

- Time su stvoreni pravno-politički uslovi za potpuno funkcionisanje Republike Srpske i njenih institucija - obrazložio je Kuzmanović.

On je naveo da je Ustav Republike Srpske modelovan prema klasičnom modelu evropske pravne škole, i bitno se razlikuje od anglo-saksonskog tipa ustava.

- Svaki ustav, pa i Ustav Republike Srpske, brana je nadiranju brojnih negativnih djelovanja - naglasio je Kuzmanović.

Rekao je da su se na Ustav i ustavno uređenje Srpske usmjerili mnogi međunarodni faktori, a na čijem čelu je OHR i visoki predstavnici.

- Nasilno su atakovali na Ustav Republike Srpske i po njihovim promjenama došlo je oko 114 amandmanskih izmjena Ustava - istakao je Kuzmanović.

Naveo je da je iz toga vidljivo da je ogromna većina Ustava devastirana, ali da ono što je ostalo i funkcioniše štiti građane, pravni sistem i poredak Srpske.

- Ipak bi bilo nužno, ako se za to ikada steknu uslovi, da se priđe izradi novog ustava. Poznato je da ustavi ako se ne mogu primjenjivati onda i ne funkcionišu i ne postoje. Naš Ustav, bez obzira na sve te brojne nepravilnosti, suprotnosti i negativnosti - funkcioniše - naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović smatra da će, u svakom slučaju, aktuelno djelovanje institucija Republike Srpske omogućiti da se zaštiti pravni poredak, prava građana, imovine, te svih drugih procesa i odnosa u Republici.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.