latinica  ћирилица
25/02/2024 |  09:45 | Autor: SRNA

Blagojević: Udvostručiti prag koji definiše malog preduzetnika

Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske insistira na hitnoj izmjeni Zakona o porezu na dohodak kako bi se udvostručio prag koji definiše malog preduzetnika, izjavio je direktor Zanatsko preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević.
Zanatsko preduzetnička komora regije Banjaluka (Foto: preduzetnicibl.rs.ba) -
Zanatsko preduzetnička komora regije Banjaluka (Foto: preduzetnicibl.rs.ba)

Blagojević je naglasio da je to jedan od gorućih problema preduzetnika, koji smatraju da je potrebno povećati prag na 100.000 KM, čime bi se podstakao rast broja preduzetnika i spriječilo gašenje postojećih, kao i širenje sive ekonomije.

On je podsjetio da je na insistiranje Zanatsko-preduzetničke komore, kao i kompletnog komorskog sistema, prag za ulazak u PDV sistem podignut sa 50.000 KM na 100.000 KM, dodajući da je prag za malog preduzetnika ostao na iznosu od 50.000 KM, zbog čega Komora insistira na izmjeni Zakona o porezu na dohodak.

- Svi smo svjesni sada već višegodišnje inflacije, odnosno povećanja gotovo svih cijena, što je brojne male preduzetnike još prošle godine primoralo da pređu granicu od 50.000 KM i izgube status malog preduzetnika, to jest izgube benefite koje su po tom osnovu ostvarivali - rekao je Blagojević za Srnu.

Smatra da je potrebno promijeniti stav Zakona o porezu na dohodak koji definiše da mali preduzetnik, koji je odustao od izbora da bude oporezovan kao mali preduzetnik, ne može ponovo tražiti ovaj status u periodu od tri godine od dana opoziva.

- Potrebno je preduzetnicima koji su u prošloj godini zbog inflacije izgubili status malog preduzetnika, omogućiti da vrate ovaj status u ovoj godini. Nije isto ako je neko tražio opoziv statusa ili ga je izgubio. Zbog toga je potrebno odvojeno tretirati ove slučajeve - dodao je Blagojević.