latinica  ћирилица
25/02/2024 |  10:50 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Bijeljina planira da otvori "Sembersku kuću"

U Bijeljini je tokom ove godine u planu otvaranje Semberske kuće, po ugledu na Hercegovačku, Krajišku i Lijevče kuću, rekao je Srni portparol gradske Turističke organizacije Dragan Tešić.
"Semberska kuća" na sajmu turizma u Beogradu - Foto: SRNA
"Semberska kuća" na sajmu turizma u BeograduFoto: SRNA

Tešić je istakao da bi se u Semberskoj kući nalazili autohtoni semberski proizvodi koje bi mogli da kupuju građani, ali i svi turistri koji dođu u Bijeljinu.

- To su prehrambeni proizvodi, destilerije, rakije, vina, sušeno voće i povrće, razni suveniri. Sve ovo što je proizvedeno u Semberiji - dodao je Tešić.

On je naveo da otvaranje Semberske kuće nastavak nekadašnje kampanje "proizvedeno u Semberiji".

- Na jednom mjestu ćemo imati samo autohtone semberske proizvode sa atestima, od prehrambenih proizvoda, sir, kajmak. Sveto ćemo objedinit na jednom mjestu kako bi pokušali da plasiramo semberski brend - rekao je Tešić.

Govoreći o turističkoj ponudi Bijeljine na sajmu turizma u Beogradu, Tešić je rekao da ove godine Bijeljina ima sopstveni štand i da je prepoznatljiva kako na području Republike Srpske, tako i regionu po Etno-selu "Stanišići", koje je lider turizma i po broju dolazaka i noćenja u ovom dijelu regiona.

Tešić je rekao da je na sajmu predstavljena i gastro ponuda Bijeljine posredstvom partnera firme "Globus", odnosno restorana "Pet jezera", a promovisana je i Banja Dvorovi.

- Promovisan je i kulturno-istorijski značaj grada Bijeljine, koja je uvijek tokom svog postrojanja bila na granici Istoka i Zapada, i u njoj je izražen spoj različitosti u kulturi. Pokušavamo da promovišemo grad Bijeljinu kao nešto što treba da postane regionalni brend - istakao je Tešić.

On je napomenuo da u posljednje tri godine raste broj dolazaka i noćenja turista, što pokazuje da Turistička organizacija Bijeljina dobro radi svoj posao.

- U odnosu na 2022. godinu, prošle godine smo imali 5.000 više noćenja, odnosno 3.000 više posjetilaca. Tako da nam je 2023. godine rekordna po broju dolazaka - rekao je Tešić.

On je naveo da najveći broj turista dolazi iz zemalja regiona, prije svega iz Srbije, a tu su i Hrvatska, Slovenija.

- Kada je riječ o evropskim zemljama, prednjače Švajcarska, Austrija i Njemačka, a pri tome ne govorimo o našim gastarbajterima - rekao je Tešić.

On je dodao da u Bijeljinu dolaze ljudi iz skoro cijelog svijeta, Azije, Afrike, Јužne Amerike, Brazila i Australije i to su pretežno poslovni dolasci.

Na štandu Turističke organizacije Bijeljine ugostili su i srednju turističku i ugostiteljsku školu iz Јanje, štand su posjetili i predstavnici Područne Privredne komore Bijeljina, prijatelji "Endžels rouz" proizvodnja sokova od ruže i zove, kao i čelnici grada Bijeljina.