latinica  ћирилица
25/02/2024 |  10:54 ⇒ 26/02/2024 | 10:41 | Autor: RTRS

Prijedorčani ponosni na Sedmi odred Specijalne brigade policije (FOTO/VIDEO)

U Prijedoru je obilježeno 30 godina od osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.
Polaganje vijenaca poginulim borcima sedmog odreda Specijalne brigade policije - Foto: RTRS
Polaganje vijenaca poginulim borcima sedmog odreda Specijalne brigade policijeFoto: RTRS

U Crkvi Svete Trojice služen je pomen pripadnicima policije poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, nakon čega su položeni vijenci na centralni spomenik "Za krst časni" poginulim borcima i na spomen-ploču u zgradi Policijske uprave Prijedor posvećenu poginulim policajcima.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

Karan je rekao da su i danas, 30 godina nakon osnivanja Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, izazovi veliki i teški jer toliko godina na različite načine traju napadi na ustavni poredak Republike Srpske.

Karan, koji je istakao da je MUP Republike Srpske danas poštovana, snažna i moćna institucija.

- MUP je garant zaštite, prije svega onoga što su nam ostavili naši najhrabriji sinovi Republike Srpske, slobode svih njenih građana, ustavnog poretka i imovine i da bismo to uspješno radili stalno jačamo organizacione kapacite ospobljavanjem novih kadrova i izgradnjom infrastruktinih kapaciteta - izjavio je Karan.

Foto: RTRS

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Branislav Okuka, koji je bio i ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a, rekao je da pripadnici odreda policije sa jasnim, časnim i poštenim ciljem prije 30 godina krenuli u stvaranje otadžbine Republike Srpske.

- I tada i danas su nas morile iste brige, željeli smo da imamo svoju državu koja čuva naš srpski identitet i da imamo slobodu u toj državi. Sjećanje na tekovine te svijetle borbe ne bi bilom moguće da nema Republike Srpske i naša je obaveza da te tekovine i sjećanje održavamo - rekao je Okuka.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da je ovo bila prilika da se oda počast najhrabrijim sinovima Republike Srpske i njeguje kultura sjećanja.

Ratni komandant Sedmog odreda Zlatko Brdar naveo je da se nekadašnji pripadnici tog odreda na dan jublileja sa posebnim pijetetom sjećaju poginulih saboraca.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor rekao je da je danas iz ovog grada otišla jedna jasna poruka.

- Poštujemo svoje, želimo suživot i mir, želimo da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Republika Srpska. Danas ovdje govorimo o hrabrim junacima koji su svoje živote položili da bismo mi imali svoj mir i Republiku Srpsku koju samo naša sloga i jedinstvo mogu da sačuvaju - naglasio je Јavor.

U Pozorištu Prijedor održana je i svečana akademija.

Svečana akademija

Јedinica je osnovana 22. februara 1994. godine i činili su je ljudi koji su od početka učestvovali u ratu, uglavnom specijalci, naveo je ratni komandant odreda Zlatko Brdar.

Za izuzetne podvige u ratu brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića, Ordenom Njegoša Prvog Reda i Medaljom Petra Mrkonjića.

Foto: RTRS

Formacija je tokom minulog rata imala šest poginulih boraca i 65 ranjenih.