latinica  ћирилица
25/02/2024 |  11:09 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Matić: Ustav Republike Srpske kruna borbe srpskog naroda za samoopredjeljenje

Politikolog Filip Matić istakao je da je Ustav Republike Srpske kruna borbe srpskog naroda u BiH za samoopredjeljenje i da ga je potrebno čuvati.
Filip Matić - Foto: RTRS
Filip MatićFoto: RTRS

- Taj Ustav nam je obezbijedio pravo da odlučujemo o svojoj sudbini i donio mogućnosti da se samostalno razvijamo - izjavio je Matić.

On je istakao da je Ustav iz 1992. godine jako važan s obzirom da se u današnjem svijetu, prevashodno u međunarodnom pravu, ne poštuju pravni akti.

Matić je rekao da Republika Srpska i dalje insistira na Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu BiH, pa samim tim i Ustavu Republike Srpske koji je u skladu sa njim.

- Taj ustav trebamo da čuvamo i držimo na najvišem mogućem nivou, jer je projekat kuće u kojoj mi živimo i koju treba da čuvamo, njegujemo i branimo dok god postojimo - naglasio je Matić.

On je ukazao da su Srbi narod koji se vodi pravnom tradicijom, odnosno, poštovanjem pravnih akata, gdje bi neke stvari trebalo da budu uređene i da se zna šta je ispravno, a šta nije.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.