latinica  ћирилица
25/02/2024 |  12:20 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

Beograd uputio protestnu notu Ambasadi Hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana upućenih protiv predsjedika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije u cjelini.
Beograd (Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Beograd (Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Iz Ministarstva su ukazali da te izjave predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisanja mira i stabilnosti u regionu.

U noti se izražava očekivanje da će se visoki zvaničnici Hrvatske u narednom periodu uzdržati od izjava koje predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari Srbije, te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa dvije države.

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ovim putem želi da ukaže na potpunu neprihvatljivost izjava ministra Radmana koje je izrekao juče na Dnevniku N1 televizije u Zagrebu, a koje su upućene protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije u cjelini - navedeno je u protestnoj noti.

Grlić Radman je izjavio da Srbija mora da odlučiti na kojoj će stolici sjediti.

- Neudobno je sjediti na dvije stolice. Vučić ne bi trebao da ima veliku dilemu. On može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana - rekao je hrvatski ministar.