latinica  ћирилица
25/02/2024 |  14:20 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

U Nišu 24. marta otkrivanje spomen-kripte novim kosovskim junacima

Na skupu Saveza veterana sa Košara najavljeno je da će 24. marta, na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu biti otkrivena jedinstvena spomen-kripta novim kosovskim junacima.
Savez veterana sa Košara - Foto: Ustupljena fotografija
Savez veterana sa KošaraFoto: Ustupljena fotografija

U spomen-kripti biće uklesana imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine braneći srpsku duhovnu i nacionalnu kolijevku - Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. godine, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Skupu Saveza veterana sa Košara, koji je održan na planini Suvobor, kod Gornjeg Milanovca, prisustvovali su državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić i Lav Grigorije Pajkić, koji su pozvali veterane da prisustvuju otkrivanju kripte i da stanu uz državu, kao što su to činili u ratnim vremenima.

Delegacija, koju su činili ratnici sa Košara, porodice palih boraca, predstavnici Ministarstva odbrane, te Antić i Pajkić, najprije je obišla Muzej Drugog srpskog ustanka, crkvu-brvnaru Svetog Đorđa i spomenik pod Takovskim grmom u Takovu.

U selu Teočinu delegacija je položila vijence na spomenik Milanu Јevtoviću, poginulom borcu na Košarama, a nakon toga posjetila je aerodrom sa memorijalnim kompleksom operacije Halijard u Pranjanima.

Obraćajući se prisutnim veteranima i porodicama palih boraca, Antić je rekao da Srbija nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu, koju poštuje i cijeni, kao i doprinos u odbrani otadžbine.

Antić je istakao i da su Košare za srpski narod novi Termopili, i mjesto na kojem se branio opstanak Srbije.

Bitka na Košarama je jedna od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske, pa je postala simbol odbrane otadžbine.

Za vrijeme NATO agresije na tadašnju SR Јugoslaviju i Srbiju, 9. aprila 1999. godine oko 1.500 pripadnika albanske terorističke OVK, uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije napalo je rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnijela je 108 života, OVK je zauzela karaulu, ali nije uspjela dublje da prodre na Kosovo.