latinica  ћирилица
25/02/2024 |  18:09 | Autor: RTRS

GO SNSD Banjaluka: Povelju "Počasnog građanina" dodijeliti posthumno generalu Taliću

Gradski odbor SNSD-a Banjaluka za ovogodišnji "Ključ Grada Banjaluka, sa Poveljom-Počasni građanin grada Banjaluke” predložio je posthumno generala Momira Talića, saopšteno je iz odbora.
SNSD Banjaluka - Foto: Twitter
SNSD BanjalukaFoto: Twitter

- U vrijeme kada se Republika Srpska više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda očuvanje svojih granica, prijedlog da general Momir Talić bude posthumno odlikovan predstavlja logičan izbor. General Talić mnogo je zadužio srpski narod, Republiku Srpsku i Banjaluku, te je ovo samo jedan mali čin kako bismo mu iskazali vječnu zahvalnost za njegova nesebična djela u Odbrambeno- otadžbinskom ratu i za sve što je učinio za svoj narod - ističe se u saopštenju.

Naveli su da je general Momir Talić jsvojim ličnim potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću i umijeću i komandovanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uslovima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda.

Podsjetili su da se za života zalagao za slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet.

- Kao ratni komandant Prvog krajiškog korpusa, najsnažnije vojne operativne grupacije Vojske Republike Srpske koja je imala brojčanu snagu od preko 120 000 vojnika, general Talić je branio i očuvao zapadne dijelove Republike Srpske od Brčkog, uključujići i Brčko, pa sve do Ozrena, Vlašića, Novog Grada i Kozarske Dubice. Isto tako, dao je ključnu podršku opstanku srpskog naroda na prostorima Republike Srpske Krajine, prvenstveno Korduna, Banije i Zapadne Slaovonije - istakli su u saopštenju.

Istakli su da je pod vođstvom generala Talića Prvi krajiški korpus izveo  operaciju "Koridor 1992" i time odblokirao srpska područja i narod zapadno od Brčkog iz operativnog i strateškog okruženja od oko milion ljudi, uz zapadne dijelove Republike Srpske i cijelu Republiku Srpsku Krajinu.

- Operacija "Koridor" imala je posebnu emotivnu i humanu dimenziju i povod za operaciju i kopneno spajanje sa Srbijom. Nakon stravične smrti 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika general Momir Talić donio je istorijsku odluku za srpski narod i pokrenuo je operaciju "Koridor" zahvaljujući kojoj danas postoji Republika Srpska - zakljuli su u banjalučkom odboru SNSD-a.