latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:09 ⇒ 20:10 | Autor: Agencije

Nuland: Amerika je htjela pokornog lidera u Kremlju

Vašington želi u Kremlju pokornog poslušnog lidera koji će od Rusije napraviti zapadnjačku zemlju, a Rusija Vladimira Putina nije Rusija kakvu smo željeli, rekla je vršilac dužnosti zamjenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.
Viktorija Nuland (Foto: EPA/Alex Brandon / POOL) -
Viktorija Nuland (Foto: EPA/Alex Brandon / POOL)

- Iskreno, ovo nije Rusija koju smo željeli. Željeli smo partnera koji će biti zapadnjački, koji će biti evropski, ali to nije ono što je Putin uradio - rekla je Nulandova za Si-En-En.

Ona je navela da će Sjedinjene Države "nastaviti da zatežu omču Putinu", vjerovatno snabdijevanjem Kijeva oružjem i uvođenjem dodatnih ekonomskih sankcija Moskvi.

Putinov prethodnik Boris Јeljcin uživao je podršku Vašingtona dok je nadgledao ubrzanu privatizaciju ruske ekonomije 90-tih godina prošlog vijeka, prenosi "Raša tudej".

Јeljcinove reforme su dovele do porasta takozvanih "oligarha", koji su gomilali ogromna bogatstva prodajući ruske prirodne resurse zapadnim kupcima, dok se većina stanovništva suočavala sa skraćenjem prosječnog životnog vijeka, rastućim stopama kriminala i ubistava i kolapsom rublje.

Putin, koji je prvi put stupio na dužnost predsjednika Rusije 2000. godine, zaslužan je za "kroćenje" oligarha, nametanje javnog reda i preokretanje ekonomskog i društvenog pada iz 90-tih godina.

Putin je u početku tražio prijateljske odnose sa Zapadom, a u nedavnom intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu rekao je da je pitao tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona da li bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži NATO-u, ali je bio odbijen.

"Raša tudej" podsjeća da se Putin ipak obratio Klintonovom nasljedniku DŽordžu Bušu mlađem sa prijedlogom da SAD, Rusija i Evropa zajedno stvore protivraketni odbrambeni sistem.

Dok je Bušov tim u početku izrazio interesovanje, Putin kaže da im na kraju im je rečeno "da se gube".

U međuvremenu, uzastopne runde sankcija nisu uspjele da "razbiju" rusku ekonomiju, kao što je američki predsjednik DŽozef Bajden predvideo da će to učiniti 2022. Umjesto toga, Međunarodni monetarni fond predviđa da će ruska ekonomija porasti za 2,6 odsto u 2024. godini, dok će se američka povećati za 2,1 odsto.

Osim toga, priliv zapadnog oružja bez presedana nije uspio da spase ukrajinsku ljetnju kontraofanzivu od neuspjeha. Operacija je propala u jesen nakon što je Kijev izgubio oko 160.000 ljudi i nije uspio da povrati nijednu svoju izgubljenu teritoriju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski zvaničnici su više puta rekli da su spremni da pregovaraju o okončanju sukoba, ali da Ukrajina mora prihvatiti gubitak svojih bivših teritorija i obavezati se na neutralnos