latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:22 | Autor: SRNA

Šeranić: Kod desetero lica potvrđene morbile

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da je u Srpskoj za sada kod desetoro lica potvrđena zaraza morbilama, dok je evidentirano oko stotinu slučajeva velikog kašlja.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

On je podsjetio da je u Bijeljini, gdje je zaraženo sedmoro djece, proglašena epidemija.

Šeranić je pojasnio da je riječ o nevakcinisanim licima, te da vakcinaciju protiv morbila ne treba odgađati, već je treba redovno sprovoditi, s obzirom da je riječ o izuzetno zaraznoj bolesti koja se brzo širi.

- Ima uvijek razloga za brigu kada su u pitanju zarazne bolesti i zato postoje vakcine da bi smo manje brinuli zbog eventualnih komplikacija - rekao je Šeranić za ATV.

Prema njegovim riječima, potrebno je voditi računa o solidarnosti, pošto ima djece koja ne mogu da se vakcinišu ako boluju od nekih hroničnih nezaraznih oboljenja.

- Onaj koje vakcinisan čuva onog koji nije vakcinisan - rekao je Šeranić.

On je naveo da u Srpskoj ima oko stotinu evidentiranih slučajeva velikog kašlja, dodajući da za sada od velikog kašlja oboljevaju nešto starija lica.

- Problem je ako dojenčad obole od velikog kašlja, može se završiti i letalno. I tu je suština zaštite u vakcinaciji onih koji mogu da se vakcinišu - naglasio je Šeranić.