latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:49 ⇒ 20:50 | Autor: Agencije

Rusija: Počelo prijevremeno glasanje u nekoliko regiona

U nekoliko ruskih regiona počelo je prijevremeno glasanje na predsjedničkim izborima koji će biti održani od 15. do 17. marta.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Glasanje je već počelo u Zaporoškoj oblasti za ljude koji žive blizu linije fronta, kao i u dalekim dijelovima Ruske Federacije.

Pravo na ranije izjašnjavanje imaju građani koji žive u dalekim i teško dostupnim dijelovima zemlje, ali i mornari koji će biti na plovidbi u vrijeme održavanja regularnih izbora.

Prema pravilima, prijevremeni izbori mogu da startuju poslije 25. februara, ali i da se završe do 14. marta.

U Hersonskoj oblasti prijevremeno glasanje počinje u utorak, 27. februara, a u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici 10. i 11. marta.

Ove godine izjašnjavanje u glavnom terminu na predsjedničkim izborima u Ruskoj Federaciji prvi put će trajati više dana od 15. do 17. marta. Praksa uvedena tokom pandemije kovida 19 već je korišćena na pojedinim izborima.

Ruska Centralna izborna komisija odobrila je predsjedničke kandidature aktuelnom predsjednik Vladimiru Putinu, koji izlazi na izbore kao nezavisni kandidat, zatim Vladislavu Davankovu iz stranke Novi ljudi, Leonidu Sluckom iz nacionalističke partije LDPR i Nikolaju Haritonovu iz Komunističke partije.

Iz ruske komisije saopštili su agenciji TASS da je na prethodnim predsjedničkim izborima 2018. godine oko 180.000 ljudi glasalo prijevremeno, a 31.000 na biračkim mjestima na brodovima na moru.