latinica  ћирилица
25/02/2024 |  20:55 ⇒ 20:56 | Autor: SRNA

Napadnut sveštenik SPC u centru Prizrena

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve napadnut je danas kod Bogoslovije u Prizrenu, a iz kosovske policije je saopšteno da je osumnjičeni za napad uhapšen.
Tzv. kosovska policija (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKIO) -
Tzv. kosovska policija (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKIO)

Napad se dogodio kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali liturgiji, javio je Radio Goraždevac.

Očevici su rekli da je osumnjičeni u blizini parkirao svoje vozilo, najprije okačio zastavu "UČK" na prednji dio autobusa, a zatim krenuo da provocira i verbalno napada hodočasnike.

Sveštenik, koji je takođe krenuo na liturgiju, prišao je da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da ne nasjedaju na provokacije i da što prije uđu u Bogosloviju.

Osumnjičeni muškarac tada je fizički nasrnuo na njega, odgurnuo ga, savio mu ruku, a zatim vidjevši da policajac koji čuva Bogosloviju prilazi, pobjegao svojim vozilom, rekli su hodočasnici Radio Goraždevcu.

Potparol Kosovske policije za region Prizren Šaćir Bitići potvrdio je da je sveštenik napadnut i da je osumnjičeni uhapšen.

On je rekao da je oko 9.00 časova u ulici Remzija Ademija u blizini parkiranog autobusa vranjanskih tablica jedna osoba uhvatila za ruku sveštenika i poslije toga pobjegla.

- Policija je zaustavila osumnjičenog i njemu je određeno zadržavanje od 48 časova - naveo je Bitići.

On je dodao da sveštenik nema povrede i da nije zatražio ljekarsku pomoć.