latinica  ћирилица
26/02/2024 |  07:40 ⇒ 08:29 | Autor: SRNA

SPC proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka.
Hram Hrista Spasitelja - Foto: RTRS
Hram Hrista SpasiteljaFoto: RTRS

Sveti Simeon je monaško ime Stefana Nemanje, utemeljivača dinastije Nemanjića. Rođen je u Ribnici kod Podgorice oko 1114. godine, a umro je na današnji dan 1199. godine u Hilandaru. Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih moštiju, prozvan je Mirotočivim.

Bio je veliki vladar srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj pravoslavlja, progonitelj jeresi.

Kažu da je ovaj moćni ratnik svoje zemlje bio milosrdni čovek, darežljiv prema sirotinji.

Uspostavivši mir sa okolnim zemljama, 1196. godine, odrekao se prijestola u korist srednjeg sina, kasnije prvog kralja iz dinastije Nemanjića - Stefana Prvovjenčanog.

Već sutradan se zamonašio, u manastiru Studenica, gdje je dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod najmlađeg sina, tada monaha Save, kasnije Svetog Save.

Zajedno su obnovili manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara. Stefan Nemanja je tu poživio samo sedam mjeseci prije smrti. Mošti su mu kasnije prenijete u Studenicu, njegovu zadužbinu.

Vinova loza, iznikla iz njegovog privremenog groba u Hilandaru, i danas rađa čudotvorno grožđe čiji plodovi pomažu parovima da dobiju djecu.

Žitije Stefana Nemanje je ostalo napisano u nekoliko verzija. Opisali su ga njegovi sinovi- Sveti Sava i Stefan Prvovjenčani, kao i jeromonah Domentijan.