latinica  ћирилица
26/02/2024 |  09:50 | Autor: SRNA

Selak: Srpski svijet pripada EU

Predsjednik Socijalističke partije Srpske /SPS/ Goran Selak pozvao je administraciju u Briselu da odredi datum početka pregovora o članstvu BiH u EU, istakavši da joj srpski svijet pripada.
Goran Selak - Foto: Ustupljena fotografija
Goran SelakFoto: Ustupljena fotografija

Selak je rekao Srni da je SPS svjesna istorije i značaja srpskog naroda za čitavu Evropu napomenuvši da su Srbi, više puta kroz istoriju, bili na braniku hrišćanskih vrijednosti kao temelja na kojem je sazidana Evropa.

- Mnogo prije drugih na Balkanu i u isto vrijeme sa svim velikim narodima Evrope, srpski narod počinjao je svoje revolucije i zaokruživanje svoje državnosti. Kada je Evropu trebalo braniti, on nikad nije bio spreman da bude rob, već ju je uvijek branio. Srpski narod je mnogo prije drugih na ovim prostorima imao vizije integracije i zajedništva - pojasnio je Selak.

Selak je istakao da je srpski narod mnogo puta Evropi dao sve što je imao, i to mnogo više od drugih, te da od EU očekuje datum početka pregovora o članstvu.

- Ovog puta spremni smo na onoliko koliko važi za sve ostale. Srpski narod neće žrtvovati, ni dati Republiku Srpsku jer bez nje EU nije dom za sve narode kontinenta nego pokušaj da na Balkanu oslabi i nestane srpski svijet. A to je nemoguće - rekao je Selak.

On je dodao da SPS vidi EU vidi kao ekonomski koristan zajednički prostor koji garantuje mir.

- EU može biti i taj konačni prostor u kojem srpski narod realizuje egzistencijalni interes, a to je da živi bez granica. Da kum kumu bez graničnih prelaza može otići na slavu iz Dvora na Uni u Trebinje, Nikšić ili Niš - kaže Selak.