latinica  ћирилица
26/02/2024 |  10:47 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Novi protest poljoprivrednika u Briselu: Zatvoreni putevi i tuneli, bačene dimne bombe (VIDEO)

U Briselu se ponovo održavaju protesti poljoprivrednika, koji se bune zbog jeftine cijene uvoza.
Protesti farmera (foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA - ilustracija) -
Protesti farmera (foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA - ilustracija)

Oni su sa traktorima ušli u grad, a prema riječima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice, prenosi Tajms of Brisel.

U gradu se čuju sirene i bačeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu i na krtitičnim tačkama i ulaznim putevima.

Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Agencija AP prenosi da su poljoprivrednici napravili betonske barijere i da su bodljikavim žicama okružili sjedište Evropske unije, da su traktori okićeni zastavama i transparentima, kao i da neki od njih bacaju gume ispred ulaza u zgradu EU.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije.

Poljoprivrednici već nekoliko nedjelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a konkretno u ponedjeljak fokus je na sporazumu Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na tržištima drugih.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cijene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.