latinica  ћирилица
26/02/2024 |  10:52 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Kojić: Isak zbog veličanja zločinaca treba da bude "iza brave"

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, koji je pozirao sa veteranima "Živiničkih osa", trebalo bi da se nađe "iza brave" jer veliča one koji su počinili zločine nad Srbima, smatra predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da je Isak pozirao sa veteranima te jedinice koji su bili u vojnim uniformama, te je podsjetio na činjenicu da je pomoćnik komandanta "Živiničkih osa" bio Daut Tihić, koji je pravosnažno osuđen za zločine nad Srbima u Srebrenici.

To, kaže Kojić, jasno govori da je ova jedinica bila otvorena za sve one koji su bili spremni činiti zločine nad srpskim narodom i da veterani takvih zločina nagrađuju Isaka, koji sve to objavljuje na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije.

Umjesto da sankcioniše okupljanje u vojnim uniformama koje nisu zvanične uniforme vojnih snaga BiH, Kojić je istakao da Isak dobija i zlatni orden te jedinice "za doprinos u odbrani BiH i njenih građana, kako u vojnom, političkom, privredno-ekonomskom tako i u obrazovno-vaspitnom pogledu".

- Da li je ovo poruka političkog Sarajeva da će i institucionalno podržavati sve one koji su ubijali srpsku nejač, koji su činili zločine i koji danas dijele ordenje političarima koji su i sami bili u raznim vojnim formacijama, a do dan danas nisu presuđeni niti optuženi - napomenuo je Kojić.

Prema njegovim riječima, Isak, koji svakodnevno prijeti hapšenjima Srba, jedan je od dokaza da je BiH zemlja apsurda, te da treba da postoji svijest o tome da na ovim prostorima neće biti mira, suživota i tolerancije, jer su federalnom ministru policije i njemu sličnima i dalje u glavi rat, krv i ubistva.

- Umjesto toga, u glavi treba da im bude borba protiv kriminala, smirivanje tenzija i hapšenje svih onih koji su činili zločine nad srpskim narodom, a ne njihova zaštita - zaključio je Kojić.