latinica  ћирилица
26/02/2024 |  11:59 | Autor: SRNA

Mazalica: Ustavom i Dejtonskim sporazumom potvrđen ustavnopravni kontinuitet Srpske

Ustavom Republike Srpske, koji je donesen 28. februara 1992. godine, kao i Dejtonskim sporazumom kasnije potvrđen je ustavnopravni kontinuitet Srpske, pa obilježavanje ovog datuma ima veću simboliku, izjavio je poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je podsjetio da su Srbi prije izbijanja sukoba u BiH osnovali Narodnu skupštinu 24. oktobra 1991. godine, Republiku Srpsku 9. januara, donijeli prvi Ustav, ali i da je njen prvi predsjednik Radovan Karadžić stavio potpis na Kutiljerov mirovni plan.

- Srbi su ovim postupcima pokazali da su, na njihovo zaobilaženje u donošenju odluka i na separatističke težnje druga dva naroda, imali miroljubiv, civilizovan i institucionalan odgovor. Prije svega, imali smo pravo da učestvujemo u odluci o tome u kojoj državi hoćemo da živimo, a sa jugoslovenskim opredjeljenjem bili smo legalisti, dočim su drugi bili separatisti - rekao je Mazalica za Srnu.

On je istakao da Srbi nisu smjeli da budu preglasavani ni u skupštini BiH ni na nelegalnom i neustavnom referendumu 1. marta, što se kosi i sa osnovnim principima ZAVNOBiH-a, na koji se Bošnjaci tako zdušno pozivaju.

Institucionalni odgovor srpskog naroda, kaže Mazalica, bio je miroljubiv i u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

Mazalica je podsjetio da sukobi u BiH počinju ubistvima Srba i zločinima nad srpskim narodom, od ubistva srpskog svata na Baščaršiji, preko zločina u Sijekovcu kod Broda i Donjem Malovanu kod Kupresa i dalje, što oružani otpor Srba čini opravdanim.

- S druge strane, muslimani i Hrvati tražili su izdvajanje BiH iz Јugoslavije, što je bilo protivno tadašnjem Ustavu SFRЈ, dakle nelegalno, a budući da je jedan konstitutivni narod u Socijalističkoj Republici BiH bio protiv toga, onda i nelegitimno - napomenuo je Mazalica.

Tokom donošenja odluka, naglasio je, Srbi su konstantno preglasavani i zaobilažena je njihova volja, koja je bila ustavnopravna činjenica i obaveza, a jedna strana, odnosno muslimani su preko svog predstavnika Alije Izetbegovića odbili ponuđeni mirovni sporazum i time se opredijelili za rat i sukobe.

Insistiranje na nelegalnom referendumu, skoro pa istovremeno počevši sa ubistvima i progonom Srba, čiji počinioci nisu kažnjeni, Mazalica je ukazao da takva kasnija tzv. Republika BiH nije imala svoje utemeljenje u ustavu i pravu, već na kršenju ustava i zakona, separatističkom nasilju i institucionalnom haosu.

Mazalica smatra da obilježavanje 1. marta kao dana nezavisnosti nije ni legalno.

Prema njegovim riječima, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, koje preglasavanjem Srba mogu reći da je crno jednako bijelo i obrnuto, jasno je da Dejtonski sporazum u Aneksu 4 navodi koje su nadležnosti institucija BiH i da tu nema praznika.

- Ni odredbe Ustava BiH koje govore o kontinuitetu sa prethodnom državom ne važe, jer važe samo ako su u skladu sa Ustavom, a Ustav ne vidi praznike kao zajedničku nadležnost entiteta - napomenuo je Mazalica.

On je naveo primjer da u Ustavu Republike Srpske postoji osnov za uređivanje svojinskih i obligacionih odnosa, pa Srpska još ima na snazi zakon o obligacionim odnosima iz bivše države SFRЈ, koji je čak i Narodna skupština nekoliko puta mijenjala.

- To je mogla raditi jer je taj kontinuitet u skladu sa Ustavom BiH, a jeste u skladu upravo iz razloga što svojinski i obligacioni osnovi nisu navedeni u Ustavu BiH, a tamo piše da sve što tamo nije navedeno – pripada entitetima - zaključio je Mazalica.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi.